Search

Cubo gör succé 

Cubo gör succé 

– Vi gör världens mest kompakta och lättskötta vattenreningsanläggning. Det, säger Lars Wiklund som äger och leder Pure Water Scandinavia, är svaret på företagets framgångar, både i Skandinavien och utomlands.

text CARLO LASZLO  foto HENRIK HANSSON

 

Lars Wiklund har arbetat med vattenreningssystem under hela sitt arbetsliv. För några år sedan fick han idén att skapa ett system som skulle gå att få in på mindre än en kvadratmeter. Det fick namnet Cubo. Behovet av sterilt vatten runt om i världen är enormt. Varje sjukhus behöver väldiga volymer varje dygn. Hittills har den vanliga lösningen varit att bygga renvattenanläggningar på plats.

– Min vision var att skapa ett helt integrerat system byggt av standardkomponenter, som är så lätt att använda att det inte behövs ingenjörer för att sköta det, utan kan servas av sjuksköterskor på plats.

“Plug-and-play”

Cubo byggs i Falun, där Pure Water System startades för 15 år sedan, och fraktas sedan dit den behövs för att kopplas in.

– Rena “plug-and-play”, konstaterar Lars Wiklund.

När Getinge, en svensk, global aktör inom material och system till sjukvårdssektorn, fick kunskap om Cubo 2011 dröjde det inte länge innan företagen samarbetade. Något år senare hade Getinge tagit in Cubo i sin produktportfölj.

– Vi har under våren presenterat Cubo på mässor runt om i världen, fortsätter Lars Wiklund. Mottagande är mycket positivt.

I dag används Cubo på flera stora sjukhus i Sverige. Nästa steg är att testa det i länder där vattenkvaliteten är lägre.

– Under 2017 kommer de stora ordrarna, tror Lars Wiklund. Och då är vi beredda! Vi räknar med att leverera minst 100 maskiner om året.

Inkubatorn bra och nyttigt

Lars Wiklunds företag var med i inkubatorprogrammet i närmare två år.

– Det var mycket bra och nyttigt, säger han. I början hade jag en väldigt liten krets att bolla mina frågor och funderingar med. Inom programmet fick jag tillgång till ett stort nätverk av entusiastiska personer med specialkunskaper. De fick mig att tänka utanför mina vanliga banor, hur jag skulle hantera budget, likviditetsfrågor och annat.

Genom nätverket fick Lars Wiklund förslag på hur han skulle söka bidrag till att utveckla sin produkt och kontakter med företag som hjälpte till med själva utvecklingsarbetet.

– Och det var den stora vinsten med Företagsinkubator, avslutar han.

 

OM LARS WIKLUND


BOR: Mitt i Falun, men har sitt andningshål i stugan i Gopa.

ANSTÄLLDA: 11 personer utspridda på fyra orter.

HEMLIG TALANG: Jag kan fälla ett träd precis där jag vill ha det.

DRÖMLANDET JUST NU: Australien, dit första Cubon och jag ska om ett par veckor. Men det är nog ärligt talat USA som vore det ultimata drömmålet. När vi börjar leverera dit, då är jag i mål med min karriär.

www.purewater.se/cubo