Search

Next Generation Microphone Technology

Next Generation Microphone Technology

Efter 27 år i Australien har Lars Nehrer, ny vd på Siljansnäsföretaget Research Electronics, flyttat hem till Sverige igen. – Nu är en av våra produkter, Ehrlundmikrofonen, redo att säljas i större skala. Och så har vi börjat jobba som ett lag, samtidigt som vi också ser till att ha lite kul mellan varven, berättar han.

För tio år sedan började Research Electronics samarbeta med Ehrlundmikrofonen som har gjort sig känd i musikerkretsar för sin höga känslighet och mycket låga egenbrus. Siljansnäsföretaget har utvecklat elektroniken ytterligare och hjälpt mikrofonen att nå sin fulla potential och att bli färdig för marknaden. – Ehrlundmikrofonen används nu bland annat av ljuddesigners och filmbolag, samt i många studior i både Sverige och USA, berättar Research Electronics nya vd, Lars Nehrer.

– Jag har arbetat med försäljning och affärsutveckling i Australien sedan 1988. De senaste åren har jag samarbetat med Research Electronics i flera olika projekt, så det är på den vägen som jag hamnade här i Siljansnäs, förklarar Lars Nehrer, som har fått styrelsens uppdrag att röra om i grytan. Rejält.

Börja sälja

Research Electronics arbetar inte bara med Ehrlundmikrofonen, utan också med andra tekniskt avancerade koncept för uppdragsgivare som kustbevakningen, SIBE (hissar) och Innosat.

– Sedan jag kom in i bilden har jag lagt ner sex av tretton projekt, eftersom vi behöver fokusera på färre saker och framför allt; börja sälja, säger Lars som är glad för den relation som företaget har sedan tidigare med Dalarna Science Park och som fortsätter att samarbeta med företagsinkubatorn. – Jag har hunnit träffa vår företagscoach några gånger sedan jag tillträdde i januari och jag lär mig jättemycket av honom, berättar Lars.

Fördubblar omsättningen

Research Electronics har idag sjutton anställda, men kommer att anställa ytterligare tre inom kort, eftersom Ehrlundmikrofonen har börjat sälja så bra, både i Sverige men också i länder som USA, Kanada och Norge.

– Eftersom vår bästa gren är att producera och utveckla satsar vi på att skaffa återförsäljare i runtom i världen, säger Lars med ett skratt samtidigt som han berättar att Ehrlundmikrofonen utnämndes till ”bästa produkt” redan dag två i samband med världens största musikmässa, NAMM, i Anaheim i Kalifornien i januari i år.

Det har självklart lett till att intresset för den unika mikrofonen har ökat, att man nu har tjugofem dagars leveranstid och att man inte länge hinner bygga några lager. – Vi kommer att fördubbla omsättningen i år jämfört med 2015, beräknar Lars och pekar på att det växande intresset för Ehrlundmikrofonen gynnar hela företaget.

Jobbar som ett lag

Lars har satt upp tydliga mål för hur Ehrlundmikrofonen ska ta marknadsandelar de närmaste åren. – I år är målet att sex återförsäljare ska sälja hundra mikrofoner var. 2018 räknar vi med att tjugo uträttar samma säljarbete och om fem år ska vi ha femtio, helst sextio, återförsäljare i olika länder. Lars räknar också med att Research Electronics ska kunna bygga en ny produktionslinje om några år.

 

– Tidigare har det inte funnits någon tydlig riktning i företaget, men nu jobbar vi alla mot samma utstakade mål och hjälper varandra framåt.

Lars har bland annat infört arbetsrotation för att personalen dels ska få omväxling, dels kunna utföra varandras arbetsuppgifter. – Det spelar ingen roll om man löder komponenter till mikrofoner eller till hissar, det är roligt och nödvändigt att hitta synergieffekter i ett företag som Research Electronics, säger han.

Fakta Ehrlundmikrofonen

• Ehrlundmikrofonen finns både som studiomikrofon, dubbelmikrofon, pickup och broadcastmikrofon.
• Principen bygger på ett patenterat triangulärt mikronmembran, som minskar egenresonanserna och får fram ett naturligt bra ljud.
• Mikrofonen uppfanns av Göran Ehrlund, som har lång erfarenhet av att arbeta med ljud och inspelningsteknik.
• Mikrofonens chassi byggs på annan ort. Elektroniken tillverkas i Siljansnäs och monteras och testas av Research Electronics.
• Även elektroniken är patenterad

 

Jörgen Steen

Affärsutveckling

070-522 71 58

Inkubatorn

Vill du utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt företag? Den som har en ny affärsidé och ambitionen att låta den utvecklas och växa, upptäcker snart att det finns mycket att ...

Läs mer