Search

OptPro säkrar fiberutbyggnaden

OptPro säkrar fiberutbyggnaden

Regeringen har bestämt att 98% av landets hushåll och företag ska ha tillgång till bredband, 1 gb/s senast år 2025. För att klara målet behövs en omfattande utbyggnad av fiber. Här är Borlängeföretaget Tuna Fiberteknik AB beredda att ta på sig uppdrag genom applikationen OptoPro.

Helhetslösning effektiviserar installationsprocessen

Tuna Fiberteknik med ca 12 anställda är ett gediget bolag som har jobbat inom installationsbranschen i många år. Men i och med att fiberutbyggnaden accelererat för några år sedan har bolaget utökats med kvalificerad fiberkunskap. 2011 blev Petri Ruotsalainen delägare i bolaget och har tillsammans med grundaren Jan Zackrisson, sett ett behov hos nätägare att kunna strukturera och organisera hela processen – från beställning av fiber till färdig installation och dokumentation.

Genom OptoPro kan vi se både vinster i tid och ekonomi då alla i arbetsgången snabbt och effektivt får veta hur installationsprocessen går till. Ställtiden minimeras. Vi får också en komplett dokumentation över hela arbetet för eventuell felsökning etc.

– OptoPro är en applikation som löser hela flödet och det är Tuna Fiberteknik och Dalnix som har utvecklat den. Det har varit ett lagarbete under flera år, berättar Petri.

Även internationellt är OptoPro intressant. Petri och Jan har nyligen varit på en stor internationell fibermässa i Marseille där de fick flera kontakter.

 

Ett europeiskt kontrakt är på väg att tecknas och flera intressanta kontakter i USA, Sydafrika och Mellanöstern är aktuella.

– Sverige ligger i framkant vad gäller fiberutveckling och digitalisering och här har vi en fantastisk möjlighet att nyttja med våra kunskaper och ny teknik. Nu ska vi ta fram användarlicenser, avtal på mjukvara och översätta juridiska avtal mm och självklart bygga upp säljkanaler, marknadsföring, support och utbildningsstöd till kunderna. Det här kommer att bli riktigt bra, konstaterar vd Petri Ruotsalainen nöjt och ser en spännande framtid.

För utveckling av denna nya produkt har man sökt och fått digitaliseringscheckar från Tillväxtverket där bl a Enterprise Europe Network ingår i beslutsgruppen.

Fakta

Vad är OptoPro? En applikation för projektstyrning och dokumentation för projekt inom fiberutbyggnad. En plattform för samarbete mellan beställare och utförare av utbyggnad av fibernät i bostadsområden.

Hur fungerar den? Det är en komplett digitalisering av arbetsflödet i ett fiberprojekt där samtliga arbetsmoment uppdateras direkt. Kravspecifikation, projektering och information för varje fiberprojekt matas in i OptoPro och sedan klarrapporteras alla arbeten i fält i surfplattor.

Hur har idéen kommit upp? Behoven har funnits länge men produkten har saknats på marknaden. Nu har en första version tagits fram och mötts av marknadens intresse både i Sverige och internationellt.

Hur står sig Sverige mot utlandet? Utbyggnaden av fibernätet i Sverige är världsledande och kommer att pågå till ca 2025. Europa står inför en kommande utbyggnad.

Vad händer nu i företaget? Vi kommer att ytterligare identifiera marknadens behov både nationellt och internationellt. Att besöka mässor, kunder och tänkbara samarbetspartners står också på ”att göra”-listan.

Marie Ericson

Projektledare Enterprise Europe Network

070-621 12 46

Patricia Eresjö

Enterprise Europe Network

070- 627 00 82

Enterprise Europe Network

För mindre företag kan det vara ett stort steg att gå från att vilja växa internationellt till att göra verkstad av det. Enterprise Europe Network ger stöd till små och ...

Läs mer

Inkubatorn

Vill du utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt företag? Den som har en ny affärsidé och ambitionen att låta den utvecklas och växa, upptäcker snart att det finns mycket att ...

Läs mer