Search

Soldriven racingbil tävlar genom Australien

Soldriven racingbil tävlar genom Australien

JU Solar Team tävlar just nu i Bridgestone World Solar Challenge i Australien. En tävling där deras soldrivna racingbil Solveig ska köra en sträcka av 300 mil från Darwin till Adelaide. Därmed satte JU Solar Team från Jönköpings universitet standarden för nästa generations produktutvecklare och vann årets upplaga av University Steel Prize. En tävling som arrangeras av SSAB inom ramen för Swedish Steel Prize.

Målet var att bygga en bil, korsa en kontinent och konkurrera med hela världen.

För att kunna köra genom hela Australien, en vägsträcka på 300 mil på enbart på solenergi, var förutsättningen att bygga bilen som en lättviktskonstruktion. Bakom lösningen står JU Solar Team, åtta studenter från Jönköpings universitet som backades upp av ytterligare 17 ingenjörer. Genom att ersätta kolfiber med en optimerad design i höghållfast stål reducerades vikten i såväl chassi som stålkonstruktion med mer än 35 procent.

Följ JU Solar Teams resa genom Australien via Facebook eller på Instagram.

University Steel Prize är en global ståltävling, där studenter utmanas att komma fram med nya, innovativa sätt att använda höghållfasta stål. I år inleddes ett samarbete med Dalarna Science Park för att vaska fram guldkornen bland världens alla ingenjörsstudenter.

– Vår roll har varit att som Science Park utnyttja våra nätverk nationellt och internationellt men också att sprida kunskap om tävlingen och uppmuntra universiteten att skicka in sina bidrag. Det är ett bra tillfälle för studenter att få sina idéer utvärderade av en professionell jury.

Flera högskolor, universitet och institut har visat intresse för att använda University Steel Prize som en del av undervisningen, det ger extra motivation och vi får fokus på avancerad industri, säger Sara Skärhem och Elin Holst Granlund på Dalarna Science Park som drivit projektet.

Sara Skärhem

Ansvarig Innovation

070-680 46 44

Elin Holst Granlund

Ansvarig Utveckling och Samverkan

070-990 04 85