Årets SKAPA-innovatörer har fokus på effektiv digitalisering

Årets SKAPA-innovatörer har fokus på effektiv digitalisering

Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset 2019, delades ut under onsdagen vid en ceremoni på residenset i Falun hos landshövdingen Ylva Thörn. Två idéer med fem värdiga vinnare prisades och idéerna fick vardera 20.000 kronor av Almi, Dalarna Science Park och Stiftelsen SKAPA.

Petri Ruotsalainen, Jan Zackrisson och Calle Lindroth från Borlänge får SKAPA-priset för molntjänsten OptoPro för projektstyrning och dokumentation inom fiberutbyggnad samt om-och nybyggnad av elnät. SKAPA-talang för unga innovatörer tilldelades David Forsberg och Madelena Stunis för sin digitala betalningslösning Kwikk.

-Det är två intressanta innovationer som prisas, båda med fokus på digitalisering. Den ena i form av digital projektstyrning och effektivisering och den andra genom att förenkla betalningslösningar för små företag, föreningar m fl. Det finns en stor tillväxtpotential i båda innovationerna och vi i juryn ser en marknad såväl i Sverige som internationellt, säger Ulrika Ebenhard, Rådgivare på Almi GävleDala och ordförande för SKAPA-juryn i Dalarna.

Juryns motivering för SKAPA-priset för innovationen OptoPro : Ett spännande projekt och utvecklingsarbete har lett till en ny revolutionerande tjänst inom anläggning. Med ett nytt tänk i en vanligtvis konservativ bransch har lösningen med digital övervakning i realtid möjliggjort en tydlig kvalitetshöjning och effektivisering. Tjänsten har fått mycket positiv respons av intressenter och marknad, såväl nationellt som internationellt. Med ett tydligt fokus, entreprenörsanda och stor potential startar företaget nu sin tillväxtresa!

Optopro är en molnbaserad tjänst som främst används i projekt inom fiberutbyggnad och om- och nybyggnad av elnät. Tjänsten ger en starkt ökad kvalitet av projektleveransen tack vare att all projektdata och ändrade förutsättningar samlas direkt och övervakas digitalt istället för som tidigare från mun till mun eller anteckningar. Optopro resulterar även i högre projekteffektivitet, då alla inblandade kan följa det samlade arbetet och status på olika arbetsmoment i realtid. Snabba och faktabaserade beslut tas oavsett om man befinner sig på kontoret eller ute på projekt.

Tjänsten gör det möjligt ett kontinuerligt följa framdriften i projektens alla delmoment utan krav på att projektledaren befinner sig fysiskt på platsen. Detta ger fördelar då projekten drivs på flera geografiska platser samtidigt. Den innebär också att man enkelt kan följa produktionstakten och då veta exakt hur lång tid som återstår, vilka kostnader som eventuellt förändras samt förlägga installatörerna effektivare.

SKAPA-talang för unga innovatörer, delas ut till personer under 30 år. Vinnare i Dalarna är David Forsberg och Madelena Stunis med Kwikk

Juryns motivering: Att underlätta och effektivisera är en viktig uppgift i den alltmer digitala världen. Kwikk gör det möjligt att använda befintliga betalfunktioner var som helst på internet. Det betyder att små företag och föreningar kan sälja varor och tjänster direkt på sociala medier, bloggar och hemsidor, utan att behöva lära sig programmering eller anlita konsulter.

Vinnarna är förebilder som med stor entusiasm och förmåga till lösningsorientering visar att det enkla ofta kan vara det bästa. Deras Kwikk-tänkthet och gedigna kunskaper inom digitala köp- och säljmönster har lagt grunden för att verkligen kunna skala bort och skala upp.
Innovationen var en svår nöt att knäcka, men den innebär en Kwikk lösning på mångas problem.

Kwikk är den nya tidens digitala betalfunktion som innebär att små företag, föreningar och samfälligheter har möjlighet att sköta sin försäljning var som helst på internet. Såväl på sociala medier som på sina hemsidor utan att behöva lära sig programmera eller anlita konsulter.

Genom ett avskalat, lättillgängligt och användarvänligt verktyg minskar motståndet mot e-försäljning, och nya målgrupper kan ta steget vilket i förlängningen kan leda till ökad tillväxt.

Tack vare låga omkostnader kan kunden erbjudas en provisionsbaserad modell där tjänsten endast kostar pengar när man säljer något. Den passar därför bra för de handlare som de unga innovatörerna vill hjälpa mest, nämligen sårbara småföretagare på landsbygden som behöver stöttning i att våga prova digital försäljning och hitta en ny publik.

Det finns många digitala betalfunktioner idag, men ingen har hittills kunnat erbjuda ett sätt att sälja på internet som inte kräver större förkunskaper än att kunna hantera ett Facebook- eller Instagramkonto. Kwikk är ett sådant – enkelt och tillgängligt för alla.

Fakta: Kwikk har nu utvecklats under 18 månader och testkörs idag av ett tiotal utvalda småföretag sedan i oktober. Med en slimmad organisation klara företaget att övervaka händelserna och kan säkerställa att alla delar fungerar som de ska. Tack vare en avskalad, grundläggande och mycket flexibel produkt finns stora möjligheter till vidareutveckling och mycket små begränsningar.

– Dessa pristagare ligger helt rätt i tiden med sin starka drivkraft och förmåga att utvecka digitala som effektiva alternativ till de produkter/tjänster som redan finns i dag, men som ärr en betydligt bättre för en digitaliserad miljö. I innovationsarbetet strävar vi efter att kommersialisera så många idéer som möjligt och i det arbetet är naturligtvis viktigt med marknadspotential men innovatörernas drivkraft är nästan ännu viktigare, säger Jörgen Steen, Affärsutveckling på Dalarna Science Park och ledamot i SKAPAs jury i Dalarna.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA innovationsgala på Stockholmsmässan den 14 november där pristagarna tävlar om 550 000 kr för SKAPA-priset och 250 000 kr för SKAPA-talang för unga innovatörer .

Juryn består av representanter från Almi, Dalarna Science park, Länsstyrelsen Dalarna samt Dala Bergslags Uppfinnare.