Borlänge är smart!

Borlänge är smart!

Från hela världen kommer besökare hit för att titta på våra systemlösningar. De vill lära av oss hur vi löst olika samhällsfunktioner och hur vi använder våra resurser på ett bra sätt. Bara under förra året kom sjuttio delegationer till Borlänge. Fantastiskt! Men hur hittar de oss?

Dalarna Science Park, Borlänge Energi och kommunen tar idag emot grupper och arrangerar studiebesök och utbildningar. Och nu finns även Smart City Sweden, en plattform som fungerar som ett skyltfönster för svenska hållbarhetslösningar gentemot den internationella marknaden och på Dalarna Science Park finns Sara Skärhem som en spindel i nätet.

– Härifrån kopplar vi ihop besökshanteringen i hela Sverige. Om inte vi själva tar emot delegationen kan jag slussa dem vidare i nätverket i resten av Sverige. Om de t ex frågar efter lösningar för E-mobilitet, alltså elektrifiering av bussar och andra fordon då kan jag hänvisa dem till Göteborg. Någon annan frågar efter lösningar kring biogas och då kan jag koppla ihop dem med t ex Skåne där man kommit långt med detta. Vi tar alltså emot förfrågningar och slussar till rätt region och aktör. Vad besökarna är intresserade av som vi kan visa upp här i Borlänge är framförallt vårt fjärrvärmenät och hur vi kopplat ihop det med industrier som SSAB och Stora Enso. Det finns också ett stort intresse för att se hur vi återvinner vårt avfall vilket Dalarna sedan lång tid tillbaka är riktigt bra på.

Storstäderna och Borlänge

Smart City Sweden startades 2017 och är en satsning från regeringen som drivs av IVL, Svenska Miljöinstitutet. Sedan i år är Borlänge, tillsammans med städer som Stockholm, Malmö, Göteborg, Linköping och Umeå, en av ”noderna” i organisationen. I Borlänge samlar Dalarna Science Park Region Mitt med de fem länen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro. Syftet är att lyfta fram svenskt kunnande i hela landet.

-Tanken är att hela Sverige ska inkluderas i Smart City och nodernas roll blir att fånga upp aktörer, företag och organisationer i respektive region. Här från Borlänge har vi ett stort geografiskt område att ansvara för. Noderna samarbetar också genom organisationen ASSET – föreningen svensk miljöteknik. Som medlem får man tillgång till ett stort nätverk.

Ökad export bidrar till miljömål

Svenska hållbarhetslösningar ligger globalt sett i framkant och att visa upp dem för utländska besökare är ett viktigt steg för svenska företag att sälja sina tekniska lösningar på export.

– Organisationer som Borlänge kommun, Borlänge Energi och lokala företag har en nyckelroll i och med att de sitter inne med kunnande. Besökarna kommer hit och blir de intresserade av våra lösningar så kan vi snabbt koppla ihop dem med företag som kan erbjuda dem rätt teknik. Vi bygger också upp en databas för svensk miljöteknik där företag som har produkter och lösningar att sälja på export kan bli sökbara.

En spridning av våra svenska lösningar blir också ett sätt att bidra till att uppfylla FN:s globala miljömål till 2030.

Modiga grepp

Vad är det som gör att Borlänge är ett gott exempel?

-Att vi använder våra resurser på ett bra sätt och vi arbetar aktivt för att göra saker lättare för de som bor här, säger Sara Skärhem. Här har vi ett bra samarbete mellan företag, högskola och offentlig verksamhet. Det är nära till allt; vi har korta beslutsvägar. Och för delegationer är allt i systemet som man vill visa upp nära och tillgängligt. Jag upplever att man törs ta nya grepp, vi skapar mötesplatser där Jakobsdalen är ett bra exempel och här bjuder man in till att testa nya lösningar. Borlänge är inte bara smart, det är modigt också!

Text: Hållpetters Maria Bergström