Search

Drömmen gick i uppfyllelse!

Drömmen gick i uppfyllelse!

En tuff utmaning; men har man hårt pannben och är en vinnarskalle, då ska man ge sig in i ett projekt som Bo-Marcus Lidström, vd för Falu Vildvattenpark, gjorde redan i början på 2000-talet. Många utmaningar på vägen, självklart! Men nu har drömmen gått i uppfyllelse! Skandinaviens enda anläggning i sitt slag, öppnade i Främbyområdet i Falun sommaren 2018. Genom processen har Bo-Marcus fått affärscoachning av Dalarna Science Parks inkubator.

Det är tuff paddling som gäller i vildvattenparken – om man vill! Just Falu vildvattenpark är skapad för såväl nybörjare som för avancerade slalomkanotister. Detta är en arena för forspaddling och Bo-Marcus kallar det för vildvatten. Själva forsen består av en betongkanal och i denna kan vattnet justeras precis så som man vill med en pump; med andra ord: skicklighet och erfarenhet får avgöra utmaningen.

Turistattraktion & tävlingsarena

När Bo-Marcus Lidström kom på idéen till vildvattenparken, var han ordförande i Falu kanotklubb. Han såg både en möjlighet att förverkliga drömmen och få till bättre tränings- och tävlingsmöjligheter för slalomkanotister. Vildvattenparken är nu både träningsarena och attraktion för turister likväl som för barnfamiljer, företagare och kompisgäng på olika nivåer.

Finaniseringsutmaningar

Utmaningen för Bo-Marcus har varit att få till finansiering till denna privatägda anläggning. Att låna pengar var inte ett alternativ utan istället blev det crowdfunding, ett alternativ till finansieringsinstitut. – jag testade och kom framtill att fundedByMe.se var det alternativ som passade bäst, berättar Bo-Marcus. 130 intresserade köpte aktieandelar och till slut hade vi fått ihop 5,4 miljoner. Att tänka ekonomi är a och o, och jag letar hela tiden mer ekonomiska lösningar. Genom Dalarna Science Parks inkubator fick jag bra affärscoachning för att arbeta igenom affärsplanen. Det hjälpte mig att tänka igenom varje aspekt av företagandet. Mycket tid har lagts på att studera andra arenor världen över och fungera på hur man kan göra verksamheten bättre.

–  Jättekul, säger en besökare som lämnar in lånad våtdräkt, paddel och kajak. Det gör vi om, säger han och tittar på sina söner som nickar instämmande.
Ytterligare en grupp väntar på sin tur och Bo-Marcus tar emot, ger instruktioner och ser till att paddlarna får ett minne för livet. Många tycker det är så kul att de kommer tillbaka, kanske för en kurs

Världen kommer till Falun

Vildvattenparkens kapacitet är för närvarande 10 000 gäster per säsong. Och säsongen är ganska lång; från tidig vår till sen höst. Det är egentligen bara vintern vi ”vilar” men då har Bo-Marcus ett annat arbete.

– Vi tar emot besökare från hela världen, faktiskt; det är mycket européer men även amerikaner och självklart dagsturistande svenskar från hela landet. Skulle man vilja övernatta går det också bra; i arenan finns tre stugor med 4-6 bäddar som hyrs ut via digital bokningssajt.

Framtiden?

– Vi har redan arrangerat en tävling här men min målsättning är åtta tävlingar per år med en rejäl prissumma. Jag vill att man ska kunna leva på denna OS-sport även om man bor i Falun, Sverige. Och nu har vi alla möjligheter med denna vildvattenpark – Skandinaviens enda i sitt slag! menar Bo-Marcus som driver anläggningen med sin familj.

Jörgen Steen

Affärsutveckling

070-522 71 58

Nya affärsidéer och bolag växer tillsammans med inkubatorn

Sveriges inkubatorer spelar en avgörande roll för tillväxten av nya kunskapsintensiva företag med hög tillväxtpotential genom affärsutveckling och stöd som accelererar företagets utveckling.

Läs mer

Affärsutvecklingscheckar för digitalisering och internationalisering

Sök Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar för internationalisering och digitalisering!

Läs mer

Hitta rätt finansiering

Har du en projektidé som du vill söka bidrag för? Känns det svårt att veta vilken väg du ska välja för att hitta rätt finansiering? Eller är du intresserad av ...

Läs mer