Search

Exklusiva dofter från Somalia

Exklusiva dofter från Somalia

Inkubatorföretaget SwedEast Oils importerar exotisk kåda från Östafrika för att framställa exklusiva väldoftande och läkande oljor. Nu har företaget fått sin första kund.

Säga vad man vill om Mohamed Nur Adam, men han väljer inte att göra det lätt för sig här i livet. I två år har han – på sin fritid – arbetat på att förverkliga sin affärsidé som bygger på att skapa en länk mellan Somalia och Sverige. Hans mål är att utvinna och förädla ”mirakeloljan” frankincense, istället för att importera den färdiga produkten.

Mohamed berättar att redan de gamla faraonerna reste till Somalia, som de kallade ”dofternas land”, för att köpa den här exklusiva råvaran som är en av världens äldsta eteriska oljor.

– Här i Sverige är det ingen som kan det här hantverket, så jag utgår verkligen från noll, berättar Mohamed. Tålamod och kreativitet Det är när han börjar prata om säkerhetsdatablad* och teknisk information som man börjar förstå vilka byråkratiska krumbukter Mohamed har lyckats utföra de senaste åren. Företagsinkubatorn hittade han genom att googla på hur man startar företag i Sverige, och vilket stöd som finns att få.

– I mitt arbete på Borlänge kommuns arbetsmarknadsenhet kommer jag ofta i kontakt med människor som ställer frågor om företagande, så jag bestämde mig för att verkligen sätta mig in i hur systemet fungerar, berättar Mohamed. Nu vet han.

FAKTA FRANKINCENSE

• Frankincense framställs av trädet Boswellia, som beroende på underart och växtplats varierar i doft och kvalitet.
• Frankincense fungerar bra tillsammans med de flesta trä-, krydd-, blom- och citrusdofter.
• Ekologisk Frankincense är antiinflammatorisk, milt antiseptisk och sammandragande.
• I hudvård passar den alla hudtyper.
• Oljan anses motverka rynkor och är därför vanlig i anti-age produkter.

* Säkerhetsdatablad – ett datablad med information om bland annat eventuella hälso- och miljörisker samt andra egenskaper hos kemiska produkter och beredningar.

Christina Sjöberg

Ansvarig Kontakt & Kommunikation

070-352 31 98

Victoria Ställberg

Ansvarig Affärsutveckling

070-671 04 51

Inkubatorn

Vill du utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt företag? Den som har en ny affärsidé och ambitionen att låta den utvecklas och växa, upptäcker snart att det finns mycket att ...

Läs mer

Utmana din affärsidé

Går du och bär på en idé som kan leda till ett nytt företag? Det finns alldeles för många goda idéer som bör få en chans. Därför finns Business Start. ...

Läs mer