Framtiden förändras med ny teknologi från Dalarna

Framtiden förändras med ny teknologi från Dalarna

SentinaBay är materialteknikbolaget som kan härda titan. Processerna ger materialet nya egenskaper och användningsområden. TiSurf är namnet på detta extremt hårda och flexibla material.  TiSurf används redan idag av såväl NASA rymdindustri som inom extrem racing.  Dörren står också på glänt in i flygindustrin som in i offshoreindustrin. Och flera nya marknader väntar; ex medicin, automotive. Hela världen är redo för SentinaBay!

Företaget SentinaBay har vuxit snabbt. För ca två år sedan klev Håkan Alfon in i bolaget som verkställande direktör. Ytterligare 5-6 personer arbetar i bolaget. När Håkan tog över var Mora företaget Sentinabay ett litet innovativt bolag och har nu gått till att växa strategiskt och internationellt. Basen finns i Mora och sedan Håkan började har man även utökat med ytterligare ett kontor i Bergen för att fokusera på norska offshoreindustrin samt ännu ett bolag i Washington.

– Marknaden är världsomspännande och applikationsområdena är enorma, menar Håkan. Och genom TiSurf enkla och miljövänliga teknik är vi verkligen ett hållbart företag som bidrar till minimal klimatpåverkan. Innovation och ny teknik med nya material är viktigt i den globala utmaningen. Vi är redan idag ett internationellt arbetande bolag och kan t ex inte sluta flyga utan måste tänka smart. Det gäller vara medveten! Vi är sparsamma med flygresor och jobbar gärna online istället vilket fungerar utmärkt.
Att jobba hållbart är även att tänka kvalitet och kompetens i teamet, menar Håkan. Vi arbetar nära universitet och högskolor för att fånga upp nya ingenjörer och tekniker inom bla 3D-printing, materialteknik och andra tekniska processer. Vi bygger med kvalitet och omsorg för framtiden.

Prisade inom svensk industri

Och utmärkelserna har redan kommit! I somras, under Almedalsveckan 2019, fick SentinaBay mottaga priset för ”Nordens främsta entreprenörsledda bolag med störst potential att utveckla svensk industri”. Priset delades ut av Teknikföretagen på Techarenan Serendipity Challenge. Verkligen jättekul och viktigt för ett litet men snabbväxande bolag, det visar att vi är på rätt spår menar Håkan.

Utmaningar i branschen

– Absolut finns det utmaningar när man är ett litet och snabbväxande företag, menar Håkan. Vi förhandlar ofta med stora, riktigt stora, internationella bolag och koncerner och då kan det vara svårt att bevisa att det vi har är bra, stabilt och kan göra skillnad. Det vi skulle behöva är ännu fler referenser. Men nu har vi lyckats stänga en affär med kanske en av de mest krävande kunderna vi kunde hitta. För oss som litet bolag som är baserat i Dalarna och Sverige är detta ett enormt stort kvitto att marknaden efterfrågar vår teknik. Jag önskar att vi kunde gå ut med vilken kunden är men tyvärr kan vi i dagsläget inte göra det.

Sedan i våras har SentinaBay varit med i Dalarna Science Parks företagsinkubator. Här har Håkan fått stöd i processen i ekonomistyrning att växa nationellt och internationellt genom processledare Hans Nyström. Ett bollplank som är viktigt för snabbväxande bolaget. Håkan är erfaren företagsledare sedan tidigare uppdrag men att ha extern coachning är ovärderligt.

Håkan Alfon vill slutligen gärna dela med sig av några goda råd:

  • Teamet är viktigt, det är också viktigt att veta om bristerna och att de kan justeras över tid
  • Våga säga nej och ha fokus i det man gör men också våga säga ja till affärer
  • Tänka långsiktigt och ha uthållighet.

En spännande resa är att vänta för SentinaBay och marknaden är redo. Dalarna kommer alltid att finnas som bas och i Sentinabays hjärta men världen är öppen så devisen stämmer; ”Dalarna i världen – världen i Dalarna”

Nya affärsidéer och bolag växer tillsammans med inkubatorn

Sveriges inkubatorer spelar en avgörande roll för tillväxten av nya kunskapsintensiva företag med hög tillväxtpotential genom affärsutveckling och stöd som accelererar företagets utveckling.

Läs mer

Jörgen Steen

Affärscoach

070-522 71 58