Från cellkontor till aktivitetsbaserat med hållbarhet i fokus

Från cellkontor till aktivitetsbaserat med hållbarhet i fokus

Som Dalarna Science Park är en av våra största uppgifter att få människor att mötas och samverka – då kan vi tillsammans skapa en innovativ och stark region. Ni har hört oss säga det förut - “Möten mellan människor förändrar världen”  -  men när vi insåg att våra egna kontor till stor del av tiden stod tomma eftersom lokalerna inte var anpassade efter våra behov och att vi internt jobbade alltmer i stuprör, ja – då var det dags att bli självkritiska och tänka om! – Nu har vi byggt om med hållbara och smarta lösningar.  

Under pandemin har många branscher fått tänka om gällande sina arbetsplatser och allt fler har fått vänja sig med att jobba hemifrån. Samtidigt växer behovet av mötesplatser. Dalarna Science Park/Hushagen erbjuder idag flera flexibla kontor och miljöer för människor som arbetar själv eller i grupper, ett område gemensamma krafter i huset har arbetat hårt med de senaste sju åren. Men vår egen personal satt fortfarande i ett traditionellt cellkontor – Vi var i stort behov av förändring och efter många enkäter, intervjuer och diskussioner landade vi i att få till funktionen av ett aktivitetsbaserat kontor med flera mötesmöjligheter.  

Från utmaning till hjärtefråga

Hållbarhet var inget uttalat fokus när beslutet fattades att renovera och projektet drog i gång. Men budgeten för inredning var tajt och då vi är finansierade med offentliga medel gällde det att tänka klokt och ekonomiskt. Kreativt återbruk av möbler och inredning blev lösningen och när vi parallellt med renoveringen arbetade med ett samverkansuppdrag i Falun där temat var återbruk växte hållbarhetstänket från att vara en utmaning till att bli en hjärtefråga. I vårt uppdrag som Dalarna Science Park är det viktigt att ”leva som vi lär” och att fokusera på hållbarhet i inredning kändes helt rätt. Vi arbetar mycket för att företag och samarbetspartners ska arbeta hållbart ur alla aspekter och därför en självklarhet att vi själva gör det också. 

”Vi hoppas att vår nya kontorsmiljö kan inspirera fler offentliga miljöer att inreda med redesign och återbruk, som förutom miljömässiga vinster kan skapa positiva effekter för såväl trivsel som kreativitet”

Hur gjorde vi det?

Med hjälp av ett bra kontaktnät, inredare, arkitekter och andra experter (samt redan gjorda undersökningar och analyser) kom vi i mål. Vanligtvis beställer man enkelt nytt och oftast slänger allt det gamla men grunden i att tänka hållbart är att använda de resurser som redan finns. Som vägledning till vad som kunde återbrukas användes en återbrukshierarki, i en fallande skala från helheten ner till detaljerna. Vi tittade på “vad har vi” och ”vad saknar vi”.

Så här har vi prioriterat vid införskaffandet av möbler:

  1. Använda befintliga möbler
  2. Re-designa befintliga möbler (klä om, måla om)
  3. Återbruk från andra projekt, samarbetspartners
  4. Köp begagnade möbler
  5. Komplettera med nya möbler från lokala, regionala företag
  6. Nyinköp nationellt

Så här har vi prioriterat när vi avvecklat möbler:

  1. Återanvänd så mycket som möjligt
  2. Re-designa och hitta nya funktioner på befintliga möbler
  3. Byt in
  4. Sälj (internt)
  5. Skänk
  6. Lämna till återvinning

Lättare sagt än gjort

Att jobba med återbruk visade sig vara lättare sagt än gjort – mycket på grund av att området fortfarande är väldigt nytt och strukturerna kring återbruk av möbler inte riktigt är på plats ännu.
Vi testmöblerade många gånger och provade de vi hade i nya kontexter. Vid ombyggnationen fick vi många nya ytor där det saknades möbler anpassade till dessa ytor, dvs många fler mötesrum som behövde annan typ av möblering än kontorsrum.

Vi hade sedan tidigare flera mötesmöbler av bra märken och kvalitet som vi inte vågade renovera med risk att förstöra dem och fick tips om ett företag som sålde och köpte in begagnade kontorsmöbler. – Det var den perfekta lösningen tänkte vi och började sammanställa vad vi ville bli av med och kika på vad dom hade på lager. Men tyvärr visade det sig snabbt att andrahandsvärdet på de möbler vi ville byta in var otroligt lågt, absolut inte värt att byta in och frakta bort. Så vi fick tänka om igen och testa möblerna på nytt men med tänket att renovera dem. Genom att göra det kunde vi behålla väldigt hög grad av möblerna vi tidigare haft, men i nya kontexter och ytskikt för att skapa bättre funktion och helhet i miljön.

– Ju mer vi jobbade med återbrukstänket, desto mer självklart blev det. Det har inneburit väldigt mycket mer jobb men har gett så mycket kunskap och lärdomar. Andra hand kommer definitivt bli ett starkt förstahandsval i framtiden, säger Elin Holst Granlund på Dalarna Science Park som hållit i trådarna innan, under och efter renoveringen.

Våra 3 bästa tips om du ska satsa på att renovera till ett mer hållbart kontor

  1. Lägg tid på att förpacka helheten – hitta den röda tråden stilmässigt, vilken känsla och upplevelse är det vi vill uppnå…Hitta ert formspråk, vad ska lokalerna kommunicera!
  2. Lägg tid på att inventera och ta redan på vilka möbler/inredning som redan finns på plats – vad kan vi återanvända/återbruka (detta underlättar om man gör ett grundläggande jobb inledningsvis…)
  3. Tid, kartläggning, samarbetspartners, se potentialen i det som redan finns– kreativt återbruk. Många inredningsdetaljer och möbler kan få ett helt annat uttryck med ny färg eller i en annan kontext. – kom ihåg att fota innan för att visa skillnader.