Search

If you can’t beat them, join them!

If you can’t beat them, join them!

Nu känns det verkligen att den mörka årstiden är här! Just denna tid på året kan vara lite extra påfrestande för många av oss och därför är det viktigt att ta tillvara på alla de ljuspunkter som trots allt finns i tillvaron. Att huset Teknikdalen byter namn till Dalarna Science Park nu den 30 november är för mig just en sådan ljuspunkt som i alla fall jag tänker ta tillvara.

Men just hemkommen från en resa till Kina där vi bland annat haft förmånen att besöka ett antal science parks och liknande organisationer är det lätt att perspektivet på tillvaron blir lite mörkare. Kina imponerar inte bara med sin ekonomiska tillväxt utan även med sin beslutsamhet att förvandla landet från ett tillverkande låglöneland till ett världsledande land inom forskning, utveckling och innovation. Ett land där kopiering snart kommer att tillhöra det förgångna. Ett land med högutbildad befolkning som är hungriga på entreprenörskap och utveckling. Ett land som har ekonomiska resurser som få andra länder. Det är ett sådant Kina resten av världen ska konkurrera med.

I det perspektivet kan man lätt bli lite uppgiven när man funderar på vad vi i Sverige och Dalarna har som kan matcha den utvecklingen. Inte mycket kan tyckas vid en första anblick men tittar vi lite närmare tror jag att det finns områden där vi kan vara väl så konkurrenskraftiga. Men där vi får svårigheter att konkurrera tror jag att vår strategi ska byggas på den kända devisen: ”if you can’t beat them, join them”. Därför satsar vi i Dalarna Science Park på att bygga strategiskt partnerskap med andra science parks både i Kina och andra länder. På så vis ska vi kunna erbjuda företag från Dalarna möjlighet att hitta lämpliga samarbetspartners för att tillsammans kunna utvecklas och stärka varandra.

Ensam är inte alltid stark och Dalarna Science Park finns i ett globalt nätverk av science parks där vi kan hitta relevanta partners för att utvecklas och stärkas till gagn för vårt näringsliv. Dalarna Science Parks resa på den internationella arenan har bara börjat och jag hoppas att det är många som vill följa med!