Kris föder nya möjligheter!

Kris föder nya möjligheter!

Nya medel till forskning & innovation – en omvänd urbanisering gynnar Dalarna

Pandemin har påverkat många svenska företag men i den värsta av kriser har vi sett företag som visat en imponerande initiativ- och handlingskraft. Näringslivet i Dalarna har klarat sig relativt bra så här långt. Vi har inte drabbats av konkurser i samma utsträckning som företag i många andra delar av vårt land. Men läget är absolut allvarligt och vi kan komma att se ett annat mönster under hösten. Enligt Svenskt Näringsliv i Dalarna är fortfarande omkring 12 000 personer i Dalarna korttidspermitterade och arbetslösheten har ökat med 30 procent. För att lösa arbetslösheten krävs kraftfulla reformer som ger förutsättningar för att skapa jobb och tillväxt.

En kris fungerar ofta som en accelerator av trender och pandemin har – förutom att påskynda digitaliseringen – även triggat företagsutvecklingen, effektiviseringen och hur man som företag ser på kundvård. Företag som snabbt anpassat sin servicemodell och hittat nya sätt att möta kunder är bland de som lyckats under pandemin. Men en omställning är inte bara kreativitet och ”snabb-fix”; det ställer krav på förståelse, långsiktighet och strategisk kompetens samt djärva styrelser, ledningsgrupper och vd:ar. Det är spännande att se att vi faktiskt kan hämta kraft ur kriser och se de möjligheter en kris kan föda.

Nya medel till forskning och innovation

Vi kan gå stärkta ur krisen. En viktig nyckel är att öka satsningen på svensk forskning, innovation och utveckling. Sverige har alltid varit en av världens ledande länder inom forskning. Men nu börjar vi bli förbisprungna. Länder som Danmark, Österrike och Schweiz ligger idag på samma nivå som oss. Vi måste alltså göra något nu för att inte ligga steget bakom imorgon!

Det är glädjande att se i den föreslagna stadsbudgeten att Regeringen vill stärka forskning och innovation för att kunna svara mot nationella och globala samhällsutmaningar. Att våga satsa på forskning och innovation hos företag säkerställer morgondagens arbetstillfällen i Sverige. Här måste vi arbeta tillsammans med näringslivet, AB Sverige och främjarsystemet. Jag ser att om vi tillsammans använder Vinnova, Almi, Almi Invest, inkubatorer och Science parks för att fördela stöd och kapital till innovationsföretag kan vi bidra till att främja utvecklingen i Sverige och Dalarna.

Vi på Dalarna Science Park arbetar dagligen med att skapa nya möjligheter för företagen. Vi jobbar med allt från innovativa och banbrytande idéer till att se flygfärdiga bolag lyfta på marknaden. Vi bidrar med vår kompetens att öka på kunskapen om hållbarhet och de globala målen och vi är en viktig part för att se till att samarbeten sker som gynnar vårt näringsliv.

I rätt miljöer, med rätt människor kan det faktiskt ur kriser födas nya innovationer. Som vi ser det är det möten mellan människor som förändrar välden.

Den omvända urbaniseringen skulle kunna gynna Dalarna

Dalarna har en utmaning i att vi har en medelålder över riksgenomsnittet och är det län i Sverige som har lägst andel i arbetsför ålder i relation till övrig befolkning. Vi behöver alltså att fler flyttar hit för att arbeta.

Nu tror jag att vi i Dalarna har en uppsida och en till möjlighet i spåren av Corona. Det finns en hel del signaler som pekar på att det har skapats ett omvänt flyttmönster, där landsortsstäder kan gynnas av rädslan för trängsel samt det faktum att man upptäckt vad en kvalitativ vardag kan bestå av. Kanske inte att sitta på tunnelbanan timme ut och in utan ha en aktiv fritid istället. Förutsättningar finns för att kunna ha kvar sitt jobb i t ex Stockholm eller Västerås och pendla bara ett par dagar i veckan eftersom vi nu upptäckt att hemarbete fungerar. Dessutom skiljer det ofta flera tusenlappar i månaden mellan att bo i en storstad och en mindre ort på pendelavstånd.

Den negativa urbaniseringen skulle alltså kunna uppstå för att det är billigare och enklare att lämna storstaden och det kanske till och med känns tryggare.

-Så jag säger välkommen till Dalarna! Här finns den perfekta mixen av närhet till storstad, ett spännande näringsliv och ett aldrig sinande friluftsliv med mängder av olika alternativ till ett liv i rörelse!

Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park