Många idéer kan utvecklas till företag 

Många idéer kan utvecklas till företag 

Att driva eller utveckla företag inom besöksnäringen har varit Felicia Dakkours inriktning de senaste två åren då hon pluggat på YH-utbildning hos Yrkesakademin i Falun. Även praktik ingår för att testa och omsätta utbildningen till verkliga livet. Så under sju veckor har Felicia varit med affärsutvecklingsteamet på Dalarna Science Park. – Jag sökte aktivt efter en miljö där man arbetar med affärsutveckling och gärna en inkubator. Att just ser hur det går till och att lära mer om hur man jobbar med innovationer och affärsidéer!

Vad har du fått göra?

– Jag har varit med och träffat företag i olika steg; helt nya företag som söker in till inkubatorn och de som redan är inne i affärsutvecklingsprocessen och är på väg genom olika steg.
Under utbildning har jag testat en del affärsutvecklingsmodeller men genom inkubatorn fick jag i skarpt läge jobba med Value proposition Canvas, VPC, och SPRINT-innovationsmodeller. Nu fick jag möjlighet att förstå hur man i praktiken kan jobba med idéer, testa, utveckla och lansera.

Jag har också varit med och tittat på möjligheter till att etablera ett kvinnligt advisoryboard till inkubatorn. Målet är att det ska ge inkubatorn strategiska tips för att öka antalet kvinnliga entreprenörer till affärsutvecklingsprogrammet.

Ytterligare en lärorik process var under två dagar då jag deltog i en workshop med besöksnäringen tillsammans med ett par affärsutvecklare från inkubatorn. Verkligen jättekul att se hur idéer skapas och växer fram; ibland blir det bra och ibland mindre bra. Men man lär sig av allt, menar Felicia.

Några råd till oss?

– Att nå fler mixade team med både män och kvinnor, tror jag skulle behövas. Här kan ett advisoyboard säkert bidra med kloka idéer.
– Att göra det enklare för alla med idéer att våga söka kontakt, tror jag också är viktigt. Jag tror att många sitter på affärsidéer och vill ta dem ett steg vidare men inte vet hur man gör. Här skulle ni kunna fånga upp dem i ett tidigare skede!

Vad väntar i framtiden?

– Med min utbildning i bagaget tillsammans med praktiken på inkubatorn, har gjort att jag nu känner jag mig redo att börja jobba, menar Felicia. Så vi tackar henne för hennes kloka råd och önskar lycka till på Borlänge kommuns näringslivsenhet där hon nu ska jobba med företagsevent och centrumutveckling

Från vänster: Victoria Ställberg, Felicia Dakkour, Jörgen Bond och Thomas Eriksson.
Från vänster: Victoria Ställberg, Felicia Dakkour, Jörgen Bond och Thomas Eriksson.