Search

Peter och Görgen ”fixar biffen”

Peter och Görgen ”fixar biffen”

Sedan en dryg vecka har Teknikdalens restaurang nya ägare och kockar. Det är Peter Zaar Marcus och Görgen Tidén som tagit över. Ambitionen är bygga Borlänges bästa lunchrestaurang med ett närproducerat och lokalodlat koncept.

Både Görgen och Peter har lång erfarenhet av kockyrket. Peter, som kommer att synas mest i restaurangen, har tidigare arbetat på restauranger i Norge och på båtar som trafikerat Hurtigruten men även på flera restauranger och svenska konsulatet i Los Angeles. Många idéer därifrån kommer han att plocka med sig till nya köket i Teknikdalen. Görgen Tidén är en känd kock i Dalarna; bland annat från hans stjärnkrog ”Görgen på höjden” och ”Chefs Night” – en kulinarisk upplevelse världen över. Senaste gemensamma projektet är på Kulinariet i Stora Skedvi där de i somras drev en pop-up restaurang och nu till jul öppnar de återigen med julbord med lokala specialiteter.

Just lokala specialiteter med äkta varor som är närproducerade är viktigt för Peter och Görgen.

Vi gör maten från grunden, säger Peter. Jag kokar till exempel fonderna själva med kycklingben, lök, palsternacka, kryddor och vatten. Kan garantera att det smakar så mycket bättre, är nyttigare och vi vet vad det innehåller. Äkta varor, är viktigt för oss!

– Vi kommer att servera mer långsamma kolhydrater som finns i de svenska grynerna som korngryn, nakenhavre men även bönor och linser. Att renodla utbudet av rätter görs också, och det blir en huvudrätt som kan variera mellan kött och fisk. Vi vill även minska proteinet och uppmana att äta mer grönt samtidigt som vi kommer att tänka oerhört mycket på ”matsvinnet” i vår satsning. Vi vill värna både om människan, naturen, djuren och hälsan, menar de båda kockarna Peter Zaar Marcus och Görgen Tidén.

På sikt kommer också restaurangens exteriör att snyggas till och byta skepnad för att passa in i den övriga miljön. Huset Teknikdalen byter namn till Dalarna Science Park den 30 november. Mycket är ombyggt och tillfixat med kontorsytor och öppna arbetsplatser för en mer modern och anpassad miljö. Då vill även restaurangen hänga på. Så mycket nytt är på gång, vilket Peter och Görgen uppskattar med sin ”nya” restaurang.

Restaurangen kommer troligtvis också att byta namn till ”Julius Carlsson” så snart alla tillstånd och godkännanden är klara. Julius Carlsson var en Borlängeson född och uppväxt i Stora Tuna som erövrade världen med sina kokkonster. Han har bland annat skapat ”Oxfilé Provencale” och ”Wallenbergaren”

– Varmt välkommen till restaurangen för en vällagad, lokalproducerad och nyttig lunch. Och tveka inte att säga vad du tycker, föreslå idéer och testa oss, vi gillar projekt och utmaningar, hälsar Peter och Görgen.