Dalarna 24h Innovation Challenge

Dalarna 24h Innovation Challenge

Vad händer när ett trettiotal högskolestudenter får ett dygn på sig att arbeta fram idéer? Kan de hjälpa ett globalt energiföretag att lösa en jätteutmaning?

– Oavsett hur det går är Dalarna 24h Innovation Challenge en klockren win-win för alla parter, säger Angelica Ekholm, vd för Dalarna Science Park.

Idétävlingen Dalarna 24h Innovation Challenge, med underrubriken ”Idéer för en ljusare framtid”, genomförs 10–11 februari i Borlänge. Den arrangeras av Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna och årets upplaga är den allra första. Tanken är att den ska följas av flera, minst en per år, där fokus är att hjälpa dalaföretagen i frågor som är viktiga för dem.

– Vi vet att den här typen av fokuserade idémarathon kan ge både smarta och oväntade lösningar, så det här blir riktigt spännande, säger Angelica Ekholm.

Även Carin Nordström, universitetslektor i företagsekonomi och entreprenörskap vid Högskolan Dalarna, ser fram emot Dalarna 24h Innovation Challenge.

– Det är en enorm möjlighet för studenterna att vässa sin kreativitet, samverka och träffa andra studenter från olika program och se hur deras kompetenser kan kombineras för att lösa ett problem. Årets uppdragsgivare, Hitachi Energy kommer få många olika kreativa lösningar, säger Carin.

Intensivt dygn

Tävlingen inleds vid lunchtid på fredag 10 februari med en presentation av årets utmaning – en högaktuell fråga där teknikjätten Hitachi Energy hoppas på studenternas hjälp.

– Forskning och innovation finns i vårt DNA och vi strävar alltid efter att ligga i framkant gällande teknikutvecklingen. För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi tänka utanför boxen och här vet vi att mångfald och det vi kallar ”diversity of thought”, oliktänkande, är en av huvudingredienserna. Jag ser verkligen fram emot vad studenterna kommer komma fram till i denna utmaning. Med det stora rekryteringsbehov vi har framåt, med cirka 1000 personer i år, ser vi också möjligheten att synliggöra Hitachi Energy för fler studenter, säger Tobias Hansson, vd, Hitachi Energy i Sverige.

Studenterna kommer att vara indelade i mindre grupper. Målet är att skapa grupper med mixade kompetenser utifrån studenternas huvudämnen. Förutom att arbeta med utmaningen gruppvis kommer studenterna även att få delta i workshops och bland annat lära sig mer om kreativitet och design.

En av dem som finns på plats för att stötta studenterna är Brita Klingberg, affärscoach på Dalarna Science Park. Hon tror det blir ett intensivt och roligt dygn.

– Med tanke på tävlingsmomentet kommer ingen att vilja sova, så det går nog åt en del kaffe och godis, gissar Brita.

Efter en lång och vaken natt ska grupperna sedan presentera sina idéer för en tävlingsjury och vid lunchtid avslutas alltsammans med prisutdelning.

Tänka tillsammans

Dalarna är en innovativ region med världsledande aktörer inom klimatsmarta energisystem – ett styrkeområde som vi ska fortsätta att utveckla, enligt Dalarnas regionala utvecklingsstrategi. Att Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna nu utökar sitt samarbete kan komma att bli betydelsefullt för tempot i den utvecklingen, tror Angelica Ekholm.

– Fler människor behöver mötas och tänka tillsammans för att vi ska få fram idéer som bidrar till en hållbar framtid och starka företag. Nu hoppas vi att Dalarna 24h Innovation Challenge 2023 ska ge Hitachi applicerbara idéer, men vi hoppas också kunna inspirera till nya initiativ, det behöver Dalarna. Vi måste våga tänka nytt för att skapa fler idéer för en ljusare framtid!

FAKTA – Dalarna 24h Innovation Challenge

Koncept: En idétävling där högskolestudenter får 24 timmar på sig att hitta lösningar på en konkret utmaning, presenterad av ett företag eller en organisation. Tävlingen ska vara årligen återkommande, 2023 är premiärår.

Syfte: Generera nya idéer som bidrar till en hållbar utveckling i Dalarna och öka intresset för innovation, energi och teknik.

Innehåll: Workshops, idéarbete, presentation och prisutdelning.

Arrangemang: Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna.