Dalarna – Sveriges framtida tillväxtregion

Dalarna – Sveriges framtida tillväxtregion

Vi har de senaste åren kunnat följa nyheterna om miljardinvesteringar i Sveriges nordligaste delar. Sen en tid tillbaka kan vi också glädjas åt den kraftigt ökande investeringsvilja i vår egen region ‒ Dalarna.  

Här finns många exempel att lyfta. Lyko fortsätter att expandera, både genom tilläggsförvärv och genom att tredubbla sitt redan stora lager. Orkla Foods i Vansbro investerar i nya produktionslinjer och anställer. Älvdalens fjälldestinationer växer så det knakar med exploatering i både Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen, den sistnämnda med ambition att bli Nordens mest hållbara fjälldestination. SSAB snabbar på omställningen för att producera stål utan kol vilket leder till nya investeringar i Borlänge. Hitachi Energy har landat stororders som betyder omkring 800 nya jobb till Dalarna och en ny tillverkande enhet i Smedjebacken. Och som de flesta känner till etablerar sig Northvolt i Kvarnsvedens pappersbruks lokaler i Borlänge, vilket också leder till nya etableringsförfrågningar och intresse för Dalarna. 

Med andra ord har vi i Dalarna mycket att vara stolta över men också ett stort ansvar för att planerna kan fullföljas och att utvecklingen kan fortsätta.  

Vi har i arbetet med attraktivitetsfrågor kring Dalarna som industriregion låtit företaget Placebrander genomföra en färsk attitydundersökning. Där kan vi se många positiva associationer om vårt län. Man betraktar Dalarna som en naturskön, öppen och välkomnande plats som bjuder på trygghet och värme.  

Men undersökningen bekräftar också det vi länge misstänkt ‒ de tillfrågade 25-35 åringarna spridda över vårt land ser inte Dalarna som en innovativ plats med karriärmöjligheter, inte heller som en plats med framtidstro eller som en attraktiv plats att bo på. Man har dålig kännedom om vilka företag som finns i Dalarna och vi får en bottenplacering när man rangordnar sju utvalda regioner avseende stark arbetsmarknad med spännande jobbmöjligheter. 

Samtidigt är det just spännande jobbmöjligheter som de svarande lyfter när vi frågar vad som skulle göra Dalarna till en mer attraktiv plats att bo på. Jag antar att ni precis som vi ser den otroliga potentialen vi sitter på här. Här har vi ett stort jobb att göra! 

På onsdag nästa vecka tar vi ett första steg och bjuder in till ett Dalarna Talks i Almedalen. Härifrån vill vi sprida kunskap, inspiration och föra samtal kring Dalarnas utveckling som Sveriges framtida tillväxtregion. Hur vi tar krafttag för framtida regional tillväxt och hur tidigare negativa trender bryts. Frågor kring mod, innovationskraft och stöd att förverkliga entreprenörsdrömmar kommer diskuteras.  

Missa alltså inte, Dalarna Talks onsdag 6 juli klockan 11.15. Du kan som vanligt följa oss via den digitala direktsändningen och om du är på plats i Visby är du förstås hjärtligt välkommen att komma och träffa oss live. 

Länken till evenemanget på Almedalen. 

Angelica Ekholm

VD

070-209 82 17

Dalarna Talks Almedalen

Missade du Dalarna Talks från Almedalen? Här kan du se programmet i efterhand. 30 minuter om Dalarna - Sveriges framtida tillväxtregion.

Läs mer