Det räcker inte med en ny idé

Det räcker inte med en ny idé

Som hela Dalarnas innovationsarena jobbar Dalarna Science Park ständigt med nya idéer. Det gör vi via olika utvecklingsprojekt och genom att stötta företag med processer för framsteg och förbättring. Nya innovativa startups tar plats i vår inkubator och befintliga företag kan möjliggöra sitt arbete för att bli mer innovativa och hållbara. Något som vi vet är avgörande för både överlevnad och tillväxt.

Med facit från de senaste åren och de kriser som avlöst varandra och fortfarande gör, har vi alla insett att det inte kommer vara en ny idé som löser allt, inte ett företag som löser alla morgondagens problem och inte en regering som fixar våra utmaningar. Nej, det kommer behövas många olika lösningar, på olika plan. För sanningen är den att vi står inför utmaningar som är större än vad vi till vardags kan överblicka. Det handlar om allt ifrån nya gröna lösningar för energiförsörjning, tillverkning och transporter, till innovativa lösningar för att vi ska klara av att hantera den åldrande befolkningen och våra välfärdssjukdomar, vi behöver också vara kreativa i hur vi löser kompetensbrist inom allt ifrån offentlig sektor till våra betydande industrier. I många fall är det bråttom och listan över utmaningar kan göras lång.

Vi i Dalarna ska dra vårt strå till stacken, vi ska möjliggöra för att nya innovationer för en hållbar morgondag blir verklighet. Historiskt sett har vår region bidragit till innovationer, som Gustaf de Lavals ångturbin och separator, Christopher Polhems Machina nova till, i nutid, Åke Hörnells reflekterande svetsglas, Christina Lampes säkra litiumjonbatterier och Linnea Falkingers cashewkött och mycket, mycket mer. Uppfinningarna från Dalarna genom historien är många.

Vi vet att Dalarna just nu ligger långt ner på listan över regioners innovationsindex, det vill vi vara med och förändra. Främst för att vi måste, vi måste bidra till de utmaningar vi står inför, men även för att det vore roligt att klättra på listan över innovativa regioner. Just nu arbetar vi på Dalarna Science Park med två helt nya koncept för att stötta innovationskraften i vårt län. Med två olika initiativ ska vi hitta nya möjligheter till innovation och utveckling.

Dalarna 24 Innovation Challenge

Idétävlingen Dalarna 24h Innovation Challenge är ett idémarathon med underrubriken ”Idéer för en ljusare framtid” som genomförs 10–11 februari på Dalarna Science Park i Borlänge. Den arrangeras av oss i samarbete med Högskolan Dalarna och Hitachi Energy, och årets upplaga är den allra första. Tävlingen inleds vid lunchtid på fredag 10 februari med en presentation av årets utmaning – en högaktuell fråga där innovationsjätten Hitachi Energy hoppas på studenternas hjälp. Tanken är att Dalarna 24h Innovation Challenge ska följas av flera, minst en per år, där fokus är att stötta dalaföretagen i frågor som är viktiga för dem.

 Jagharenide.nu

Jagharenidé.nu är tävlingen som hittar idéer med potential – över hela Dalarna. Tävlingen ger idéägare chansen att vidareutveckla sin idé som kan vara en produkt och tjänst. Alla som bor och verkar i Dalarna och har fyllt 18 år kan lämna in ett eller flera bidrag och tävla om affärsutvecklingsstöd för ett sammanlagt värde av 115 000 kronor. Tävlingen arrangeras i samarbete med Sparbanksstiftelsen i Dalarna. Syftet med tävlingen är att främja entreprenörskap och innovation och uppmuntra människor att ta det första steget till att förverkliga sina idéer.

Har du en idé? Tveka inte att skicka in den!

Lämna i ditt bidrag