Energi i dubbel bemärkelse!

Energi i dubbel bemärkelse!

Förra veckans avsnitt av Dalarna Talks bjöd publiken på en rejäl energiboost i form av spännande gäster, publikrekord såväl digitalt som fysiskt och viktiga samtal kring innovation och regional tillväxt. Tonen för dagens diskussioner sattes av ingen mindre än Dalarnas starke man i regeringen, försvarsminister Peter Hultqvist.

Hybrideventet Dalarna Talks hade premiär hösten 2021 och har sedan dess ökat i popularitet. Torsdagens program var den sjätte i ordningen sedan start och temat för morgonen var ”Innovation”. Hur kan vi i Dalarna säkra vår regions framtida innovationer och vad kan en innovatör i Dalarna behöva för att lyckas? På scen fanns bl.a. representanter från Northvolt, som nyligen beslutat om att etablera sig i Borlänge och Hitachi Energy som fortsätter sin expansion. Vilka förväntningar har de på Dalarna? 

Statsrådet bjöd generöst på sina reflektioner 

Den som inledde programmet och satte tonen för morgonens diskussioner var, försvarsminister Peter Hultqvist. Statsrådet bjöd generöst på sina reflektioner över Dalarnas styrkor att attrahera nya spännande industrier och vilka regionala initiativ som krävs för en fortsatt tillväxtresa. Hultqvist betonade särskilt järnvägen och transportmöjligheter som viktiga strategiska frågor. 

– Det är viktigt att det här ligger högt på länets dagordning och att man i olika sammanhang driver de här frågorna. Transportfrågorna kopplat till tung industri är oerhört avgörande. Det är centrala frågor att hantera inför framtiden. 

De satsningar som nu sker i vår region och de jobb som skapas både hos Hitachi och vid Northvolt i Kvarnsveden menar Hultqvist är ett bevis på den inneboende kraft som finns i vårt län.  

– Det visar den respekt som finns för vår region och för den arbetskraft, kunskap och erfarenhet som finns i Dalarna.  

Kompetensförsörjningen blir en viktig framgångsfaktor 

Marcus Ulmefors, Northvolt och Håkan Flink, Hitachi Energy, båda representanter för Dalarnas innovation och tillväxt, betonade bägge vikten av framtida kompetensförsörjning som framgångsfaktor vid både etablering och expansion. Hela länet måste se vikten av att kunna välkomna inte bara den inflyttade arbetskraften utan även medföljande. Därför måste även ytterligare kvalificerade jobb, attraktiva bostäder och välfungerande hållbar infrastruktur säkras. 

– En viktig grej att tänka på är att vi givetvis kommer anställa väldigt lokalt, runt om i Sverige men också globalt. Vi kommer behöva globala expert. Dom här personerna tar ofta med sig partners och familj som för det mesta inte pratar svenska men som ofta är högpresterande superstars i sina fält, säger Marcus Ulmefors, Northvolt. 

Marcus lyfter även att det är viktigt för Dalarnas företag att redan nu tänka på att ha rekryteringsannonser på både svenska och engelska. Om man ligger i framkant där och visar sig mottaglig för icke-svenskspråkiga kan man få tillgång till en kandidatpool med högpresterande personer som snart kommer till Dalarna. 

Maud Hallmans, Invest in Dalarna Agency talade om vikten av samverkan för att hela regionen ska kunna mobilisera och prioritera rätt när nya industrier ska lyckas i Dalarna. Per Sjölander, Borlänge kommun och Erik Odens, Ludvika kommun höll med om betydelsen att arbeta tillsammans i en tid som just nu präglas av stor framtidsoptimism för hela Dalarna.

Tobias Degsell, framtidsvisionär, avslutade med rappa, genomtänkta reflektioner över dagens diskussioner och hyllade det hybrida formatet som gör det möjligt för Dalarna Talks att nå ut långt utanför Dalarna. Som vanligt modererades Dalarna Talks av Angelica Ekholm, VD, Dalarna Science Park. 

Missade du programmet? Programmet hittar du på YouTube via länken nedan.

Här kan du se Dalarna Talks i efterhand.

Christina Sjöberg

Chef kommunikation

070-352 31 98