Fullmatat program när batteridrottningen kom på blixtvisit

Fullmatat program när batteridrottningen kom på blixtvisit

Möten mellan människor förändrar världen – det är en övertygelse som Dalarna Science Park delar med Dr Christina Lampe-Önnerud, gårdagens gästföreläsare. – Det finns inte en ensam idé som kommer att lösa klimatfrågan, vi behöver många idéer och vi behöver samarbeta över gränserna, konstaterar hon.

Christina Lampe-Önnerud är född och uppvuxen i Ludvika. Hon är innovatör med över 80 patent, doktor i kemi, grundare av två miljardbolag i USA och har fått mängder av utmärkelser. Själv beskriver hon sig gärna som ”en ödmjuk dalkulla”.

Tillfälle att nätverka

Under gårdagens gästspel vid Dalarna Science Park hann Christina medverka vid inte mindre än tre olika event. Direkt efter det att hennes tidiga morgonflyg från New York landade på Arlanda var hon med på frukostseminariet Dalarna Talks via länk och några timmar senare fanns hon på plats i Dalarna Science Park för att leda ett lunchmöte med ett hundratal kvinnor.

Christina bjöd på anekdoter, insikter och tips, men det fanns också tillfälle att diskutera och reflektera tillsammans vid borden där en stor mix av roller, branscher och erfarenheter var representerade.

– Jag såg många som lade in nya kontaktuppgifter i mobilen, så det blir spännande att se vilka nya samarbeten och affärer det kan leda till, säger Christina Sjöberg, kommunikationschef vid Dalarna Science Park.

Bästa idéerna ska få stöd

På eftermiddagen höll Christina Lampe-Önnerud en öppen föreläsning i hörsalen med titeln ”Where do we go from here?” med fokus på energi- och klimatfrågor. Här fick ett åhörarna, många på plats och några online, ta del av forskningsrön, framtidsspaningar och senaste nytt inom energilagring. Som vetenskapsperson vill Christina se beslut baserade på data och mätbara mål. Minst lika viktig är prioriteringen. Hon beskriver det så här.

– Om du har en cykelpunktering med flera hål, vilket hål börjar du med att laga? Det största såklart.

Hon menar att det görs stora insatser i klimatkampen på många håll i världen, men att Europa har kommit in i något av en ”lunk”.

– Det tas fram rapport efter rapport. Hur många rapporter behöver vi? Jag tycker vi är klara med rapporter, vi vet hur klimatet mår.

Christina efterlyser mer ödmjukhet, samarbete och mod, dessutom en nyordning där de personer och företag som har de bästa idéerna ska få stöd för att utveckla dem – så att idéerna kan få lyfta och göra skillnad.

Hon avslutade med att uppmana Dalarna Science Park att fortsätta att bjuda in till samtal, också om svåra ämnen.

– Vi behöver hjälpas åt och på den resan kan Dalarna Science Park vara en fin ljuspunkt.

Se föreläsningen ”Where do we go from here?”