Möjligheter känner inga gränser

Möjligheter känner inga gränser

Det som först är ett embryo kan några år senare vara ett stort och betydande företag. Pratamera har gjort den resan, den digitala psykologhjälpen med bas i Falun som hjälpt ett stort antal människor i Sverige sedan lanseringen vid årsskiftet 2016–17. Pratamera har sedan 2019 varit en del av Dalarna Science Parks företagsinkubator och lämnar nu inkubatorn för att stå på egna ben.

– Jag är stolt över att vi hela tiden varit ett värderingsstyrt bolag, i en annars väldigt kapitaldriven marknad, säger grundaren Patrik Hast, som nu spänner bågen igen, med fokus på nya utvecklingsmöjligheter.

Ett framgångsrikt företag kommer inte av sig självt, en av alla viktiga komponenter är tajming i lanseringen. Året var 2016 och Patrik funderade på människors psykiska ohälsa och varför det skulle vara så svårt att nå fram till den traditionella vården. Det var i en tid när den digitala tekniken var ung och allt som hände på området ansågs nytt och banbrytande. Från början bestod företaget av tre personer, Patrik och två psykologer, där man tidigt ställdes inför stora utmaningar. 2018 blev ett viktigt år när ett avtal slöts med hälsoföretaget Unicare, som banade väg för expansionen.

– Efterhand har det poppat upp flera aktörer, men vi var bland de första att erbjuda ett helhetstänkande kring psykisk ohälsa på nätet, med bland annat läkare och psykologer anställda. Sedan starten har vi garanterat hjälpt mer än 100 000 personer.

Patrik blickar tillbaka, berättar om den lättillgängliga tjänsten, hur man byggt teknik och innehåll, kort sagt hur den digitala psykologen hittat vägar ända hem till det svenska folkets privata sfär, hemma i kök och vardagsrum.

– Det har krävts ett enormt fokus på lösningar och anpassningar, och att vara snabbfotade, i ny bransch där regler och förutsättningar ständigt förändras med kort varsel. Efterhand kom växtvärken, när vi blev så många att administrationen släpade efter.

Patrik pratar om kompassens betydelse, att i en svårnavigerad företagsroll ta hjälp av kompetenta aktörer.

– Vi var tidiga med inrätta ett advisory board med kompetenta personer som fick oss att göra kloka val, vi tog även in en professionell styrelse. Även Dalarna Science Park kom in och hjälpte oss, med mentorer och organisationsutveckling. Under två års tid fick vi hjälp i omgångar, beroende på vilka utmaningar vi ställdes inför just då. Allt sammantaget, det här var jätteviktigt i en tid då många frågeställningar var nya, vi växte och behövde ta rätt beslut på vägen.

Vinnande värderingar

Patrik menar att en entreprenör kan ha helt olika bakgrunder, det är snarare personligheten och drivet som är avgörande.

– Mina ingångsvärden i detta var att jag aldrig haft någon chefspost tidigare, däremot en hel del erfarenhet från ledarskap inom idrotten på olika sätt. Det här var första gången som jag testade att driva ett eget bolag. Det har hjälpt mig att jag som person är prestigelös, orädd och lösningsorienterad.

Patrik säger att utvecklingsresan mått bra av det ”förnuftiga ledarskapet”, byggt på sunda värderingar.

– Detta är viktigare än man kan tro när det kommer till att bygga långsiktig framgång och hållbarhet. Ett bra ledarskap bygger en kultur som skapar utrymme för varje enskild individ, så att personal kan må bra och ha ett eget driv och vara med och driva företaget gemensamt. Och det är också så jag väljer att se den här framgången, ett talande exempel på hur bra det kan gå när människor i olika roller samarbetar och tillsammans bidrar till framgång.

Som mest har företaget haft ett sextiotal anställda, idag är antalet något färre. Sedan halvårsskiftet har Pratamera också fått en ny ägare och Patriks roll har förändrats.

– Den nya ägaren är en duktig bolagsbyggare och det passar bra utifrån den fas vi är i nu, och med den gemensamma kunskap och passion vi har hoppas vi kunna ta det här till nästa nivå. Jag har lämnat den ansvarsfyllda VD-rollen och är nu mer av en affärsutvecklare där jag kommer fokusera på att driva utveckling och samarbeten framåt. Att släppa ett ansvar kan ha sina utmaningar, det kan vara svårt, men jag känner samtidigt att det är helt rätt tidpunkt. Det är viktigaste är att utgå från företagets behov och inte sina egna och göra det som blir bäst för allas resa framåt.

Patrik hoppas att fler individer ska våga testa sina vingar som företagare, mervärdena går att stapla på hög.

– Det här med företagande och entreprenörskap var helt nytt för mig. Det har varit fantastiskt att få prova och känna det genomslag som ens idé har haft. Att få den bekräftelsen går ut över det mesta. När vi stött på problem har vi alltid tänkt i lösningar, för att vi ville ligga steget före. Och vi har försökt att inte vara för statiska i våra tänkanden, utan att vara beredda att ändra oss om situationen krävt det. Anpassningsbarhet är viktigt. Sammantaget har allt gett en massa energi tillbaka, och det har varit väldigt roligt. Jag kan även se att Dalarna är en väldigt bra plats att driva företag på, där det går att få en bra och professionell hjälp på vägen. Jag har jobbat med hela Sverige som marknad och det går alldeles utmärkt att göra det just härifrån. Det finns en stolthet kring entreprenörskapet, en driftighet och vilja att driva och utveckla saker.

Framtiden för bolaget och Patrik? Ja, nya satsningar är att vänta runt hörnet, byggda på samma, solida värdegrund.

– Rent allmänt är fokus på folkhälsa väldigt intressant, bland annat för vi just nu en del diskussioner om hur vi med kan jobba med idrottsrörelsen på olika sätt, kopplat till psykisk ohälsa, mental träning med mera. Det är områden med en stor potential för utveckling.

Jörgen Bond är affärscoach inom Dalarna Science Parks företagsinkubator och har följt bolagets resa från idé till att nu lämna inkubatorn som ett framgångsrikt företag.

– Pratamera är en innovation som fyller ett stort behov genom att bidra till en lösning på en av samtidens största utmaningar, psykisk ohälsa. Pratamera såg ett behov och lyckades snabbt skapa en affärsmodell som nådde ut till många människor. Sedan dess har företaget vuxit snabbt, ett bevis på att det de gör fyller en viktig funktion.

Råd från Patrik Hast

”Låt någon kika på din affärsidé, det är alltid klokt att få feedback. Rent allmänt är det bra att ta hjälp där det behövs istället för att vara ensam.”

”Misslyckanden är viktiga! Se dem som något lärorikt. Om vi lär oss från dem så utvecklas vi både som personer och företagare.”

”Disciplin är viktigt, och det krävs uthållighet och långsiktighet. Och kom ihåg att sätta tydliga mål för resan du är ute på.”