Tillsammans skapar vi den framtid vi får!

Tillsammans skapar vi den framtid vi får!

Dalarna Science Park var på plats i Almedalen med det egna konceptet Dalarna Talks, eftersom vi anser att det är dags att vi börjar prata om den utveckling som sker i Dalarna på en större arena.

I det fulla tältet fanns både nyfikna åhörare från hela landet och många regionala representanter, och när vi lämnade Almedalen hade vi en känsla av att vi faktiskt åstadkommit något viktigt tillsammans. Vi var ense om att Dalarna är Sveriges nästa tillväxtregion och att vi behöver nya modiga initiativ för att möta den utvecklingen. Vi behöver bli bättre på att tänka på framtiden.

Se Dalarna Talks i Almedalen i efterhand

Almedalen 2023 – hållbarhet, AI och försvar

Men vad handlade Almedalen 2023 mer om? Givetvis hållbarhet, utvecklingen inom AI och vår försvarsförmåga. Många gånger hörde jag dock att hållbarhetsfrågorna diskuteras på en alltför ytlig nivå, vi behöver gräva djupare i hållbarhetsfrågan för att skapa verklig förändring. Hur vi på Dalarna Science Park kommer bidra till det får ni höra mer om i höst, men börja med att boka 15 september i kalendern för då står vi värd för A sustainble tomorrow (mer info nedan).

Det som fastnade mest hos mig var ändå diskussionerna om de oroliga tider vi lever i, hur känslan av osäkerhet och snabb förändring gör oss rädda. När vi blir rädda försvinner vår nyfikenhet.

Det blir en utmaning i sig. Med de utmaningar vi har framför oss, måste vi gå från det invanda, där vi vet att vi är duktiga på att lösa komplicerade problem, till att förstå hur vi ska lösa de komplexa problem vi står inför. Det är nu vi behöver vara som mest nyfikna eftersom vi behöver få in nya perspektiv. Därför deltog vi i ett experiment som handlade om att utvidga sin egen bubbla, som egentligen är vad Almedalen handlar om. Skaffa ny kunskap, få nya insikter och träffa nya människor. Det sker inte om vi inte anstränger oss, ibland kanske det till och med är lite obekvämt. Moderatorn under experimentet bestämde exakt vad vi skulle göra och vilka vi skulle träffa, personer vi aldrig sett förut.

Just det här mötte mig ett par gånger under dagarna i Almedalen, att man uttryckte att det behövs någon som bestämmer strukturen eller formerna för hur vi träffas så att vi inte blir för bekväma och gör som vi alltid gjort.

Jag tänker att det är exakt det vi gör i vårt dagliga arbete som science park och samverkansarena. För det är när vi får ny kunskap och när kompetenser mixas som innovation och utveckling sker, och det är så vi kommer kunna lösa framtidens komplexa utmaningar.

Rektor vid Högskolan Dalarna, Martin Norsell sa under ett samtal vi hade för en tid sedan;
– Jag tror det är så här. Vi har vuxit ur våra system inom en rad områden, vi måste på riktigt våga tänka nytt.

Och det är precis så vi gör det. Tillsammans skapar vi den framtid vi får.

Vi brukar säga att möten mellan människor förändrar världen och därför skapar vi tillfällen för kunskapsutbyte och nätverkande. Ett led i det arbetet är att vi bjuder in till Dalarnas innovationsdagar den 17-20 oktober. Mer information om detta hittar ni här.

Så med en förhoppning om att vi ses till hösten, önskar jag er alla en riktigt skön sommar!

Angelica Ekholm
vd Dalarna Science Park