Vi gjorde det igen – visade landets beslutsfattare att det är i Dalarna det händer

Vi gjorde det igen – visade landets beslutsfattare att det är i Dalarna det händer

Ledartikel i nyhetsbrev #7 2024

På väg hem från Almedalen, efter ett par dagar i demokratins och det offentliga samtalets tecken, är det många intryck jag bär med mig. Varje år blir jag lika stolt över att vi i vårt land lyckas genomföra Almedalsveckan på ett så värdigt och framgångsrikt sätt.

Jag har träffat så många för Dalarna viktiga och intressanta personer. Jag har haft förmånen att berätta om allt det spännande som händer i vår region. I både offentliga seminarier och paneldiskussioner men också i informella och lika viktiga möten. Jag har fått lyssna till de med erfarenhet från andra delar av vårt land. Det som gläder mig mest är att det är så många beslutsföra personer som spontant sagt att de vill komma till Dalarna och besöka länet för att få veta mer.

För tredje året i rad tog vi Dalarna Talks till Almedalen för ett seminarium om Dalarnas tillväxt. För tre år sedan valde vi att sätta ett frågetecken efter rubriken ”Är Dalarna Sveriges nästa tillväxtregion?”. I år har vi bättre självförtroende och kunde därför rakryggat bjuda in till debatt och diskussion om Dalarna som Sveriges nästa tillväxtregion. Vårt seminarium sändes också digitalt vilket gjorde att många hemma i Dalarna, och på andra platser runt vårt land, kunde ta del av samtalen.

Jag är glad att vi återigen fyllde salen. Intresset för Dalarnas tillväxt är stort. I Dalarna har under det senaste året kommunicerats minst 25 investeringar över 50 miljoner kronor. Flera av dessa 25 investeringar är dessutom i miljardklassen. Detta trots att Northvolt i dagarna aviserat deras avsikt att dra sig ur etableringen i Borlänge.

Parallellerna med den position norra Sverige befann sig i för ett par år sedan är stora. Många är intresserade av om det går att dra lärdomar från norr eller om Dalarna, ett län i Mellansverige, har andra utmaningar? Det visar sig att likheterna är fler än olikheterna. De utmaningar som mötts i norr känns igen i Dalarna. Lösningen menar många skulle vara att länsstyrelsen får en utvidgad samordnande roll för att t ex få igång bostadsbyggande.

Jag vet att jag kommer få anledning att fortsätta föra intressanta diskussioner tillsammans med er, i olika forum, på temat tillväxt under året som kommer. Inte minst med tanke på det kommande arbetet med vad som nu ska hamna på norra Europas bästa industrisajt, Kvarnsveden, den som nu verkar komma att byta ägare. Jag vet nämligen att intresset för etableringar i Dalarna är stort.

Seminariet kan du ta del av i efterhand via länken nedan.

Fram till dess önskar jag er alla en vilsam och härlig sommar. Jag ser fram emot att ses och höras igen i augusti när vi ska möta en innehållsrik och spännande Dala-höst.

Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park

Se sändningen från Almedalen