Molntransformation, maskininlärning, GPT, HMI, generativ AI, ansvarsfull AI, ODBC – måste jag som företagare ha koll på alla dessa begrepp?
– Både ja och nej. Du kan omöjligt sätta dig in i allt, men du behöver vara medveten om att utvecklingen går snabbt och innebär både möjligheter och risker för din verksamhet, säger Patricia Eresjö, digitaliseringscoach vid Dalarna Science Park.
Varje vecka träffar Patricia Eresjö och kollegan Stefan Rodheim företag som har vänt sig till Dalarna Science Park för att få goda råd kring digitalisering och digitala verktyg.
– Vissa har precis börjat sin digitala resa, medan andra kommit långt och funderar över nästa steg. Ibland handlar det om specifika verktyg, ibland om finansiering, berättar Stefan Rodheim.
Rådgivningen är kostnadsfri och öppen för alla företag och organisationer i Dalarna.
– Utöver att vi själva och våra kollegor kan svara på många frågor har vi kontakt med experter i flera nationella och internationella nätverk. Så det finns allt att vinna och inget att förlora på att boka ett första möte med oss, säger Patricia.
Nio frågor om digitalisering – och experternas svar
Vad menar vi egentligen med digitalisering?
– Det har blivit ett ganska luddigt begrepp nu när så mycket är moderniserat och digitaliserat, allt från bilmotorer till vårdkontakter. Därför använder vi hellre begreppet digital transformation som innebär att du utvecklar verksamheten med hjälp av digital teknik.
Vad kännetecknar digital transformation?
– Digital transformation är inget projekt som blir klart, utan en pågående process. Vi brukar säga att digital transformation handlar till 80–90 procent om människor och mänskligt beteende, medan tekniken står för 10–20 procent.
Vad krävs för att lyckas?
– Vilja och nyfikenhet är viktiga drivkrafter. Sedan krävs det också en medvetenhet om att företagets data är en värdefull tillgång som är grunden för all digital transformation, så det gäller verkligen att ha struktur och ordning på all data för att kunna dra nytta av alla nya möjligheter som finns. Och som i alla andra former av förändringsarbete måste ledningen sätta upp tydliga mål, möjliggöra förflyttningen och vara bra på att kommunicera.
Vad kan små och medelstora företag vinna på att arbeta strategiskt med digital transformation?
– De kan ofta bli mer effektiva, vilket frigör tid som kan användas för att utveckla verksamheten. Resultatet av det kan bli allt från nya tjänster och produkter till fler kreativa arbetsuppgifter och mindre stress. Men det viktigaste är nog ändå att företaget blir mer resilient, det vill säga både starkare och mer anpassningsbart i förhållande till konjunkturer, teknisk utveckling och liknande. Helt enkelt bättre på att ta sig an både möjligheter och svårigheter.
Vad vill ni säga till de som är skeptiska till AI?
– Att många känner likadant och att det inte är så konstigt. AI-utvecklingen går mycket snabbt och det kan vara omvälvande och lite skrämmande. I media pratas och skrivs det också mer om riskerna med AI än om möjligheterna. Samtidigt lever vi redan med AI i vår vardag, till exempel i våra mobiler, utan att vi tänker så mycket på det.
Måste jag som företagare hänga med i utvecklingen och är det ens möjligt?
– Nästan alla organisationer måste jobba med digital transformation för sin överlevnad. Men det är inte detsamma som att hoppa på alla nyheter och stressa fram förändring. Varje företag och organisation ska såklart utgå från egna förutsättningar och egna mål.
Kan det vara en konkurrensfördel att förbli omodern och inte digitalisera överhuvudtaget?
– Möjligen om du har ett hantverksyrke och bara några få, lokala kunder. Men du är ändå del av ett digitaliserat samhälle, så viss grad av modernisering är ändå ett måste.
Leder digital transformation till personalnedskärningar?
– Så kan det vara. Men en verksamhet kan också utvecklas på ett sätt som gör att fler personer behöver anställas. Vad vi säkert vet är att digital transformation påverkar samhällsutvecklingen och arbetsmarknaden, både idag och imorgon. Osäkerheten kan kännas jobbig, men den behöver vi förhålla oss till. Det går inte att sticka huvudet i sanden.
Min organisation behöver bli bättre på digitala verktyg och AI – hur tar vi första steget?
– Ta kontakt med oss på Dalarna Science Park, så kan vi göra en bedömning av er digitala mognad och komma med förslag på en plan. Det kostar inget.
Dalarna Talks 20 mars
Digitalisering och framtidens möjligheter
Vi får en omvärldsspaning från en av Sveriges främsta experter inom teknik och innovation – Paulina Modlitba. Paulina är en av Sveriges ledande röster inom teknik och innovation. Hon är ängelinvesterare i techbolag, styrelseproffs, föreläsare och AI-expert i Nyhetsmorgon. Med stort engagemang tar hon sig an samhällets stora utmaningar.
Gäster i panelen:
Ronny Modigs, Regementschef Dalaregementet
Carl Romlin, Expansionschef EcoDataCenter
Stefan Rodheim, Dalarna Science Park