Vad händer när ett ton is lämnas att smälta, inlåst i två små hus med helt olika energistandarder? I Ice Box Challenge testas framtidens byggmetoder. Dalarna Science Park har bidragit med fårull som takisolering i det energieffektiva huset, ett sätt att visa hur lokala resurser kan bli en del av hållbara lösningar.
Det ser kanske enkelt ut på utsidan, två små trähus, sida vid sida, mitt i centrala Borlänge. Men innanför väggarna pågår ett unikt hållbarhetsexperiment. Ett ton is placeras i vardera byggnad, och får stå i en månad för att se hur mycket som smälter. Vinnaren? Det hus där mest is finns kvar – och där helhetstänket kring hållbarhet väger tyngst.
Ice Box Challenge är en internationell tävling som i år arrangeras i Sverige för första gången. Studenter från fem svenska högskolor, bland annat Högskolan Dalarna, deltar genom att bygga två husmodeller. Ett enligt Boverkets minimikrav och ett så kallat passivhus, som är utformat för att använda så lite energi som möjligt och ha minimal klimatpåverkan.
Från Dalarna Science Park tycker vi att det är spännande att få bidra till projektet med fårull som isoleringsmaterial i taket i det energieffektiva huset.
– Ull är en fantastisk resurs som länge varit undervärderad. Den har naturliga isolerande egenskaper, är brandsäker och kräver inga tillsatser. Genom att använda svensk fårull i ett byggprojekt hoppas vi kunna visa hur cirkulära lösningar kan få praktisk tillämpning, säger Lina Sofia Lundin, projektledare för Swedish Wool Initiative på Dalarna Science Park.
Varje år produceras omkring 1 000 ton svensk ull. Trots det går stora mängder till spillo – samtidigt som ull importeras från andra länder. För att ändra på det har Dalarna Science Park, tillsammans med Axfoundation och med stöd från Vinnova och Region Dalarna, startat Swedish Wool Initiative. Syftet är att skapa bättre infrastruktur för insamling, sortering och förädling av svensk ull. Under hösten 2024 samlades tre ton fårull in från gårdar i Dalarna. En del av den ullen används nu i Ice Box Challenge.
Ett lärorikt samarbete
De två husen har designats och byggts av studenter från programmen Byggingenjör, Byggteknik – Produktion och Förvaltning samt magisterprogrammet i energieffektivt byggande vid Högskolan Dalarna. Med stöd från Dalarnas Försäkringsbolag och flera specialiserade materialleverantörer har projektet blivit ett konkret exempel på framtidens byggande.
Passivhuset, förutom ullisoleringen, innehåller återbrukad fasad från en gammal skateboardramp, fönster med inbyggd isolering och specialbalkar som minimerar värmeläckage. Hela konstruktionen är tätad med membran och tejp av högsta kvalitet.
– Det här projektet kallar sig en utmaning, och det lever verkligen upp till sitt namn! Att samla rätt kompetenser, utveckla en design som möter kraven för passivhus och att sedan faktiskt bygga det. Samtidigt har det varit ett fantastiskt sätt att omsätta de kunskaper och idéer vi lär ut här i praktiken. Jag hoppas att resultatet ska förmedla ett positivt budskap om energieffektivitet till en lokal, och till och med global, publik, säger Ian Garman, doktorand i byggteknik vid Högskolan Dalarna.
Resultatet, hur mycket is som finns kvar, avslöjas på nationaldagen. Men det handlar inte bara om att vinna. Det handlar om att inspirera till ett helhetsperspektiv på hållbarhet, där både teknik, materialval och lokala resurser spelar roll.
Se husen
Husen kan ses på Ovanbro parkeringen, bredvid Högskolan Dalarnas nya Campus i Borlänge centrum fram till den 6 juni 2025.