I ett rum fyllt av samtal, skissblock och kaffe samlas en bred representation av människor från livsmedelskedjan i Dalarna, från producenter till forskare, intresseorganisationer och offentliga aktörer. De är här för att tillsammans forma framtidens livsmedelsstrategi för Dalarna. Den nya nationella strategin pekar ut riktningen mot ökad robusthet, exportkraft och en tydligare position för svensk kvalitet och gastronomi. Nu är det dags att forma den regionala strategin framåt.
Arbetet är redan igång. Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en uppdaterad regional livsmedelsstrategi. För att ge strategin både bredd och djup har Dalarna Science Park bjudit in till tre tematiska workshops, där företagare, forskare, offentliga aktörer och företagsfrämjare från hela länet har deltagit. Syftet har varit att samla insikter, utmaningar och visioner som kan stärka Dalarnas livsmedelsproduktion både i volym och värde.
– Det här är bara början. För att lyckas behöver vi mångfalden av röster, erfarenheter och idéer från jord till bord. Vi behöver mötas och tillsammans måla upp bilden av morgondagens mat och hur Dalarna kan bli en ännu bättre plats för livsmedelsföretagande, säger David Levrén, projektledare inom livsmedelsinnovation på Dalarna Science Park.
Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena, lyfter nationella trender och potentialen i svensk matproduktion, medan Veronica Andrén från Jordbruksverket beskriver hur myndigheterna samordnar arbetet med vår livsmedelsberedskap och lotsar därefter deltagarna i en dialog om prioriterade insatser för Dalarna.
Mötena är inte bara ett forum för diskussion, de är en språngbräda mot framtiden. Axel Gruvaeus från Kairos Future leder dialogen framåt och visioner konkretiseras till möjliga vägar framåt. På plats finns även Annika Kihlstedt från SAMLA Sverige och Maria Holmkvist från Livsmedelsacceleratorn på RISE.
– Det var särskilt glädjande att se stark närvaron av nationella aktörer. Det visar på viljan att samverka vilket behövs för att lyfta Dalarnas potential i ett större sammanhang, säger David Levrén.
Det är inte så enkelt som att bara producera mer mat. Konkurrensen på livsmedelsmarknaden är hård och företagen behöver utveckla konkurrenskraftiga erbjudanden för rätt marknader för att lyckas. Strategin ska beskriva prioriterade insatser i syfte att minska regelkrångel och korta vägen från idé till marknad. En viktig förutsättning är också ett innovationssystem av aktörer som samarbetar över läns och landsgränser för att ge företagen bästa möjliga stöd.
Sedan 2019 har Dalarna Science Park varit en samlande kraft för livsmedelsbranschen i regionen. Genom nätverket FRODA har vi skapat en regional plattform som förenar och förstärker aktörer som vill bidra i arbetet med Dalarnas livsmedelsstrategi. Via SAMLA Sverige och Sweden Food Arena har vi också goda samarbeten nationellt vilket är helt avgörande för att Dalarna ska vara med och leverera morgondagens mat.


