Energismeden Re-Eko tar återbruk till en ny nivå

Porträttbild på två män. Fv. Johan Sonne och Benny Magnusson.

I byggbranschen pratas det alltmer om cirkularitet och återbruk. Samtidigt sitter många aktörer fast i strukturer där förstahandsvalet är att riva, kassera och köpa nytt, inte att demontera och återbruka.

– Idag slösas det bort enorma värden och det vill vi vara med och förändra, berättar Benny Magnusson, en av personerna bakom inkubatorföretaget Energismeden Re-Eko.

Sedan starten 2024 har Energismeden Re-Eko vuxit snabbt och intresset för företagets tjänster är stort. För Benny Magnusson och Johan Sonne, de båda grundarna, innebär det långa och intensiva arbetsdagar.

– Vi har fullt upp, men det är positivt, tycker Johan som delar sin tid mellan Re-Eko och en tjänst vid Högskolan Dalarna där han bland annat undervisar i hållbarhet.

Samarbetsavtal

Många förknippar återbruk av byggmaterial med byggnadsvård, till exempel att byta ut en modern dörr i ett äldre hus till en secondhand-dörr som överensstämmer med husets ålder.

För Benny och Johan är återbruk så mycket mer.

– Det finns mängder av begagnat byggmaterial som går att ta tillvara, som gipsskivor, regelvirke, tegel, ventilationsanläggningar, radiatorer och olika dolda installationer, förklarar Benny.

Enligt företagets definition är en begagnad plywoodskiva återbrukad först när den sitter på plats i ett annat bygge. Men branschen är komplex och för att kunna skapa nya strukturer och nya rutiner måste alla delar i kedjan fungera.

– Det är en utmaning, men nu har vi skrivit samarbetsavtal med flera aktörer, berättar Benny som främst drivs av vetskapen om att det går att göra något åt resursslöseriet i branschen.

– Med rätt metoder, nya strukturer och en annan inställning kan vi ta tillvara massor av det som slängs. Då kan vi samtidigt minska klimatavtrycket, minska avfallet och göra samhällsnytta. Grejen är att vi måste börja någonstans, det går inte bara att sitta och klaga.

Starkt team

I höstas blev Re-Eko en del av Dalarna Science Parks inkubator och sedan dess har Benny och Johan haft regelbundna möten med affärscoachen Linnea Borgström.

Hon arbetar mycket med cirkularitet och är imponerad över Re-Ekos utveckling.

– Att bryta invanda mönster i en traditionell bransch är tufft, men Re-Eko är på god väg. Det finns en tydlig affärsstrategi och de har åstadkommit väldigt mycket på kort tid. Jag tror också att timingen är helt rätt, säger hon.

– Sedan tycker jag det är bra att Johan och Benny är ganska olika varandra och har olika bakgrund. De kompletterar varandra jättebra, så tillsammans blir de ett starkt team.

Trots att de båda kompanjonerna känt varandra i många år har coachsamtalen resulterat i nya insikter, tycker Johan.  

– När vi har lagt fram våra idéer och tankar för Linnea har vi samtidigt behövt reflektera över var vi är och vart vi är på väg och om vi är på samma våglängd. Det har varit nyttigt.

– Linnea och hennes kollegor är också väldigt bra på att koppla ihop oss med personer som vi skulle kunna samarbeta med eller ha utbyten med. Vi har också blivit uppmärksammade på frågor som vi inte visste att vi borde jobba med, så även om vi inte hinner använda alla möjligheter inom inkubatorn får vi mycket ut av att vara med.

Fokus på Dalarna

Tidigare i vår tog Re-Eko över driften av Dala Återbyggdepå från Borlänge Energi, så nu finns en fysisk bas för det byggmaterial som kan cirkuleras.

Depån ligger i Borlänge, i Islingby, och här går det att köpa fönster, dörrar, virke, diskbänkar, vitvaror, handfat, inredning, trädgårdssten, rör och mycket annat.

Merparten är begagnat, men i sortimentet finns även nya, överblivna byggvaror från Re-Ekos samarbetspartners.

– Vi planerar att utöka och ta in större volymer och göra det enklare att finna det du söker. Privatpersoner hittar redan till oss, så nu vill vi få fler företag delaktiga, säger Johan.

Re-Ekos mål är att göra Dalarnas byggbransch självförsörjande i fråga om återbruk.

– Genom att öka cirkulariteten här i länet kan vi också minska antalet långa transporter, säger Benny.

Energismeden Re-Eko är ett av företagen som deltar i Dalarna Science Parks inkubatorprogram som är finansierat av EU och Region Dalarna.