Ukrainska kvinnor satsar på företagande – svensk startup prisas

Från idé till scen – deltagare från sju länder möttes under Demo Day i Polen, där framtidens företag presenterades Fr. vänster Kateryna Diuzhenko, Alina Shynkar, Ann-Louise Larsson och Jörgen Steen.

I ett unikt samarbete mellan sju länder runt Östersjön har cirka 300 ukrainska kvinnor deltagit i affärsutvecklingsprogrammet BSI_4Women, ett initiativ finansierat genom EU-programmet Interreg Baltic Sea Region. Genom individanpassad coachning och praktiska verktyg har kvinnorna stärkts i sin förmåga att utveckla innovativa affärsidéer.

Genom projektet BSI_4Women har hundratals ukrainska kvinnor tagit de första stegen mot att bygga något eget i sina nya hemländer. Med individuell coachning, verktyg och affärsutveckling skapas en plattform för hållbara företag och förnyad framtidstro.
– Att få bidra till att dessa kvinnor får möjlighet att förverkliga sina företagsidéer, stärka sitt entreprenörskap och samtidigt bygga nätverk i nya länder, är otroligt meningsfullt, säger Ann-Louise, projektledare vid Dalarna Science Park. Bara i Dalarna har vi samlat ett drygt 30-tal kvinnor som träffats och utvecklat innovativa affärsidéer.

Demo Day-succé för Sverige – Falubaserat företag vann förstapris

Under Carpathian Startup Fest 2025 i Rzeszów, Polen hölls finalen i BSI_4Women Transnational Demo Day. Deltagare från respektive land pitchade sina affärsidéer inför en internationell jury – och förstapriset gick till Sverige.

Alina Shynkar, baserad i Falun, vann med REPPA som är ett hållbart uthyrningssystem för elverktyg och maskiner. Tjänsten bygger på delningsekonomi och cirkulär konsumtion där användare enkelt hämtar och lämnar utrustning i lokala butiker.

– Det här är ett lysande exempel på hur hållbarhet och delningsekonomi kan kombineras med starkt entreprenörskap, säger Jörgen Steen, affärscoach på Dalarna Science Park.
Fler röster och idéer från Dalarna

Flera deltagare från Dalarna presenterade sina starka affärsidéer under Demo Day. Kateryna Diuzhenko pitchade sitt översättningsföretag InterBridge Translation Agency, och även Olena Mykhaliuk, Liidia Haivoronska och Anzhela Voronova visade upp idéer som vuxit fram genom projektet med alla ett tydlig drivkraft och framtidstro. Bakom varje idé finns en resa och ett växande nätverk av kvinnor som nu ser nya möjligheter.

Från insikt till genomförande

Programmet har byggt på en tydlig process där deltagarna steg för steg fått stöd i att identifiera sina affärsidéer och målgrupper, utvärdera både skalbarhet och genomförbarhet, samt förstå ekonomi, lagar och affärsstruktur. De har också fått arbeta med att utveckla team och bygga professionella nätverk.

– Det handlar om att ge kunskap, ja, men också om att skapa trygghet och tro på den egna idén, säger Ann-Louise Larsson.

Fokus på kvinnligt entreprenörskap

Demo Day bjöd även på ett panelsamtal om hur science parks och innovationsmiljöer kan främja kvinnligt entreprenörskap i Östersjöregionen. Jörgen Steen, affärscoach från Dalarna Science Park deltog tillsammans med internationella kollegor från bland annat Norge, Danmark och Litauen.

– Det var en dag fylld av inspiration, framtidstro och viktiga samtal om hur vi tillsammans stärker ekosystemen för entreprenörer i Östersjöregionen, säger Jörgen Steen.

Projektet avslutas under 2025, men effekterna väntas leva vidare i form av nya företag, nya nätverk och starkare entreprenörsanda.

Projektet, som EU-finansieras genom Interreg Baltic Sea Region, genomförs samtidigt i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Polen. Även dit har ukrainskor flytt undan kriget och flera deltar där i affärsutvecklingsprogram för att skapa en entreprenörskapsframtid i sina nya hemländer. Projektet kommer ge rekommendationer om nationella och internationella utvecklings- och finansieringsmöjligheter för affärsutveckling till utlandsfödda kvinnor.