Zerocyte Medical vill minska mödradödligheten 

Teamet bakom Zerocyte Medical

Varje dag dör omkring 700 kvinnor i världen i samband med graviditet eller förlossning. En majoritet av dem finns i Afrika, söder om Sahara. 

– Vi kan inte acceptera att mödradödligheten fortfarande är så hög, säger gynekologen och förlossningsläkaren Josefin Brännström, en av personerna bakom innovationen EMMA som kan komma att rädda livet på många mammor i framtiden. 

Om en kvinna blöder mycket i samband med förlossning är det bråttom att få stopp på blodflödet. Sker förlossningen på ett sjukhus kan blödningen behandlas med läkemedel, blodtransfusioner och genom operativa ingrepp. Saknas dessa resurser riskerar kvinnan att förblöda. 

– När de stora kärlen i livmodern fortsätter att pumpa ut 600–700 milliliter blod per minut måste man snabbt få stopp på blödningen eller sakta ner den och vinna tid, förklarar Josefin Brännström som till vardags arbetar på Falu lasarett. 

En akutmetod för att hejda blodflödet är att trycka en knytnäve mot aortan, den stora kroppspulsådern. Men att lyckas med det är inte helt lätt, berättar Josefin. 

– Du behöver vara tränad i hur och var du ska trycka och samtidigt måste du vara både stark och uthållig.  

Global nytta 

Josefins make, Andreas Brännström, är narkosläkare. Han har tidigare arbetat i försvaret och har disputerat inom mekanisk blödningskontroll vid stora blödningar i traumasammanhang. Andreas forskade bland annat på ett avsnörande förband, en så kallad tourniquet, framtagen av den amerikanska försvarsmakten.  

– Modellen är utformad för att stoppa blödningar genom tryck mot aortan. Problemet är att hela magen trycks in, vilket gör ont, ger onödigt och potentiellt skadligt tryck mot andra organ i magen och gör det svårt för patienten att andas, berättar Josefin. 

Tillsammans med Andreas började hon fundera på om det skulle vara möjligt att ta fram en mer förfinad utrustning – hur skulle den vara designad för att ha samma effekt som en mänsklig knytnäve?  

– Redan från början hade vi fokus på förlossningsblödningar och såg att en lättanvänd extern utrustning skulle kunna göra nytta globalt. I resurssvaga länder kan den rädda liv och i resursstarka länder kan den spara sjukvårdsresurser och minska komplikationer.  

– Att minska blodförlusten är också viktigt för att den nyförlösta mamman ska slippa det psykologiska trauma som stora blödningar ofta innebär, förklarar Josefin. 

Kommit långt 

Efter mycket skissande hemma vid köksbordet hade Josefin och Andreas till sist skapat grunden till det som skulle komma att bli EMMA, The Emergency Maternal Bleeding Stabilizer. Sedan dess har paret tagit fram en prototyp, startat bolaget Zerocyte Medical, knutit till sig en partner, utformat affärsstrategier, byggt upp sin kommunikation, sökt finansiering och utökat sina nätverk. Josefin har även nominerats till Företagarnas prestigefyllda utmärkelse Årets unga idé 2025.  

I fjol gick Zerocyte (noll blod) med i DRIVE, Karolinska Institutets företagsinkubator, och numera är teamet också en del av Dalarna Science Parks inkubator.  

– Vi har en saminkubation där KI står för den medicinska spetskompetensen, medan vi stöttar i övriga företagsfrågor, berättar Brita Klingberg, en av Dalarna Science Parks affärscoacher. 

Hon är imponerad över teamets kompetens och engagemang, och tycker att Zerocyte har hunnit långt på relativt kort tid.  

– Att utveckla en innovation tar tid och kostar mycket pengar, men jag tror de har goda förutsättningar att lyckas, säger Brita. 

Josefin delar just nu sin tid mellan föräldraledighet, arbetet på Falu lasarett och utvecklingen av bolaget. 

– Personligen tycker jag det är lite frustrerande att vi inte kommer framåt snabbare när vi vet vad vi vill och vilken nytta produkten kan göra. Men vi fortsätter utveckla och det får ta den tid det tar. Eftersom vi har våra vanliga jobb finns det ingen ekonomisk stress och vi har möjlighet att vara uthålliga. Men vi vill såklart att EMMA ska nå ut och göra skillnad för kvinnor så snart som möjligt, det är det som driver oss. 

Zerocyte är ett av företagen som deltar i Dalarna Science Parks inkubatorprogram som är finansierat av EU och Region Dalarna.