Att skapa mat för framtiden med hållbarhet i fokus lockade många deltagare till årets idétävling Dalarna Innovation Days Challenge. Av alla bidrag från Dalarna och Örebro län har juryn nu utsett tre vinnare med idéer som kan göra skillnad för både miljön och människors vardag.
– Vi har sett ett stort engagemang i årets tävling. Bidragen speglar en enorm bredd och visar hur viktigt ämnet är för många. Det här är ett sätt för oss att fånga upp nya initiativ, möta framtidens entreprenörer och hjälpa fler att ta det första steget, säger Felicia Dakkour, projektledare för tävlingen.
Tävlingen arrangeras årligen av Dalarna Science Park och fokuserar 2025 på temat morgondagens mat. Målet är att uppmuntra nya lösningar för ett mer hållbart, motståndskraftigt och resurssmart livsmedelssystem.
– Årets pristagare visar hur vi kan ta tillvara resurser vi ofta ser som avfall. Genom att förädla restprodukter och använda råvaror som redan finns omkring oss kombinerar de tradition, hållbarhet och innovation. Det stärker både vår beredskap och en mer effektiv livsmedelsproduktion, säger David Levrén, projektledare för Dalarna Science Parks innovationsprogram för livsmedelsföretag.
Vinnare med stor potential
De tre vinnarna av Dalarna Innovation Days Challenge 2025 är:
Kerstin och Martin Damlin vinner första pris för deras idé om en ny typ av barnmat som minskar svinn, transportvolymer och miljöbelastning.
– Det känns verkligen stort och hedrande att fler tror på vår idé. Vårt mål är att underlätta vardagen och samtidigt leverera näringsrik och hållbar mat till barn. Nu fokuserar vi på att vidareutveckla produkten och samla så mycket kunskap som möjligt, och ta tillvara på det stöd vi får, säger vinnarna Kerstin och Martin Damlin.
Josefin Rosenqvist vinner andrapriset för sin idé om att använda traditionell konserveringsteknik kombinerat med restprodukter från livsmedelsproduktion för att stärka näringsinnehåll i vardagliga livsmedel.
Pernilla Hessman tilldelas tredjepriset för sin idé om att ta till vara restprodukter från sin egen livsmedelsproduktion för att skapa ett nytt produktsortiment.
– Alla tre bidrag har potential att göra konkret nytta och inspirera andra. Det ska bli spännande att följa deras fortsatta resa, säger Jacob Ode, medlem i tävlingsjuryn.
”Bra idéer måste också smaka gott”
Elvira Lindqvist, kock och projektledare för Lokal Gastronomi Dalarna, är en av jurymedlemmarna. Hon lyfter vikten av att hållbara idéer också måste ha en smakmässig förankring.
– Som kock med fokus på hållbarhet och minskat matsvinn är det otroligt inspirerande att se alla kreativa idéer. En framgångsrik produkt måste vara både resurseffektiv och riktigt god, annars kommer den inte nå hela vägen, säger Elvira Lindqvist.
Stöd från Sparbanksstiftelsen Dalarna
Första- och andraprisets stipendium kommer från Sparbanksstiftelsen Dalarna, en aktör som stöttar innovation och framtidstro i regionen.
– Den här tävlingen visar att det finns många starka idéer och drivna entreprenörer i Dalarna. Det är precis den typen av initiativ vi behöver för att möta framtidens utmaningar, säger Kjell Grundström, ordförande i Sparbanksstiftelsen Dalarna.
Dalarna Innovation Days Challenge 2025 – resultat
1:a pris: Kerstin & Martin Damlin
25 timmar affärsutvecklingsstöd och ett stipendium på 15 000 kronor som kan användas för att utveckla idéen.
Idé: En ny typ av barnmat som minskar svinn, transportvolymer och miljöbelastning.
Juryns motivering: Årets vinnare har tagit sig an en vardagsutmaning som många småbarnsfamiljer delar och skapat ett smart sätt att göra maten både enklare och mer hållbar. Genom ett grepp som minskar svinn, transportvolymer och miljöbelastning visar pristagaren hur lång hållbarhet och hög näringskvalitet kan gå hand i hand med praktisk vardagsnytta. En idé som kan förändra hur familjer planerar sina måltider och hur vi hushåller med resurser i stort.
2:a pris: Josefin Rosenqvist
20 timmar affärsutvecklingsstöd och ett stipendium på 5 000 kronor som kan användas för att utveckla idéen.
Idé: Använda traditionell konserveringsteknik kombinerat med restprodukter från livsmedelsproduktion för att stärka näringsinnehåll i vardagliga livsmedel.
Juryns motivering: Med en nyfikenhet på tarmhälsa och en stark vilja att lösa barns utbredda järnbrist har årets andrapristagare skapat en unik och cirkulär livsmedelsinnovation. Genom att kombinera tradition, moderna insikter om hälsa och en respekt för råvaror har pristagaren skapat ett helt nytt sätt att stärka barns välmående på naturlig väg. Det är en idé som förenklar vardagen, samtidigt som den pekar mot en mer hållbar framtid. En smart och jordnära innovation med verklig potential att göra skillnad.
3:e pris: Pernilla Hessman
15 timmar affärsutvecklingsstöd.
Idé: Ta till vara restprodukter från sin egen livsmedelsproduktion för att skapa ett nytt produktsortiment.
Juryns motivering: Ibland föds de bästa idéerna när man tittar på det som blir över och frågar sig: “Kan det här bli något mer?” Årets tredjepristagare har gjort precis det, och resultatet är både hållbart, smakfullt och full av hantverkskänsla. Genom att ta vara på en råvara som sällan får huvudrollen visar pristagaren hur god smak och omtanke om miljön kan gå hand i hand. Idén utmanar dagens standardlösningar och lyfter istället kvalitet, kreativitet och småskalighet. En varm och inspirerande idé som visar hur hela råvaran kan tas tillvara utan att tumma på upplevelsen.
Fakta Dalarna Innovation Days Challenge
- Återkommande idétävling som arrangeras under oktober månad.
- Tävlingen arrangeras 2025 av Dalarna Science Park i samarbete med Campus Grythyttan (RHS vid Örebro universitet), Sparbanksstiftelen Nya och Sparbanksstiftelsen Dalarna.
- Syftet är att hitta idéer och lösningar som kan bidra till ett hållbart och motståndskraftigt livsmedelssystem och uppmuntra människor att ta det första steget till att förverkliga sina idéer.
- Tävlingen har varit öppen för alla över 18 år som bor i Dalarna samt för studenter vid Örebro universitets hotell- och restaurangutbildningar.
- Jury 2025: representanter från NyföretagarCentrum Mellersta Dalarna, Region Dalarna, Lokal Gastronomi Dalarna Campus Grythyttan (RHS vid Örebro universitet) och Dalarna Science Park.