För att öka livsmedelsproduktionen och förädlingen krävs ett tydligt och förutsägbart regelverk som stödjer företagens utveckling.
I detta möte fokuserar vi på hur tydliga spelregler, långsiktighet och förutsägbarhet i myndighetsutövning kan bidra till ett starkare livsmedelssystem. Vi lyfter frågor kring tillsyn, tillståndsprocesser och styrning, samt hur samexistens mellan olika mål, regelverk och aktörers uppdrag kan möjliggöras i praktiken. Vi diskuterar vad som behövs för att skapa gemensam riktning och bättre samspel mellan myndigheter, kommuner, företag och andra aktörer som tillsammans påverkar förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Dalarna.
Workshopen leds av Axel Gruvaeus som är analytiker och framtidsstrateg på Kaiors Future med specialisering mot gröna näringar och livsmedelssystemets framtid.
Detta är möte (två av tre) i serien Morgondagens Mat – tre möten om livsmedelsstrategin.
Anmälan och information
David Levren
david.levren@dalarnasciencepark.se
Telefon: 070-360 44 03
Ange vilket eller vilka möten du vill delta i och om du har behov av specialkost. Vi ser gärna att du deltar på plats hos oss i Borlänge, men det finns möjlighet att medverka via Teams om det passar bättre. Sista anmälningsdag är 10:e juni.
Morgondagens Mat – tre möten om livsmedelsstrategin
I mars 2025 antogs en ny nationell livsmedelsstrategi med fokus på ökad robusthet, export och stärkt svensk kvalitet. Som en del i att ta fram en regional strategi för Dalarna bjuder Dalarna Science Park in till tre tematiska möten. Syftet är att samla in kunskap, idéer och perspektiv från branschaktörer i länet. Jordbruksverket arbetar samtidigt fram en målbild för svensk livsmedelsproduktion till 2030, med bland annat förslag om ökad produktion av sjömat, spannmål, kött, mjölk och gröna proteiner. Nu behöver vi tillsammans identifiera mål och möjligheter som passar Dalarnas förutsättningar.
- Från idé till marknad. Tisdag 17 juni 2025, kl. 09.00–11.15
- Tydliga spelregler och gemensam riktning. Tisdag 17 juni 2025, kl. 13.00–15.15
- Mångfald och beredskap i livsmedelssystemet. Torsdag 19 juni 2025, kl. 09.00–11.15