Här är några av Dalarnas allra bästa idéer

Här är några av Dalarnas allra bästa idéer

Jamila Boccaccio, Ivana Radic och Moshira Hassan. Så heter de tre pristagarna i innovationstävlingen Jagharenidé.nu.

– Dessa tre smarta kvinnor har presenterat idéer som löser samhällsviktiga problem och som dessutom har internationell potential, berättar Brita Klingberg, affärscoach vid Dalarna Science Park och tävlingsjuryns ordförande.

Jagharenide.nu arrangeras av Dalarna Science Park i samarbete med Sparbanksstiftelsen Dalarna. Målet med tävlingen är att uppmuntra entreprenörskap och innovativa idéer.

– Vi behöver fler innovativa entreprenörer som utvecklar näringslivet i vårt län, konstaterar Kjell Grundström, Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Juryordförande Brita Klingberg håller med.

– Så är det och vi behöver samtidigt ett mer jämställt näringsliv, så därför är det extra roligt att alla pristagarna råkar vara kvinnor, säger hon.

Jagharenide.nu pågick under hela februari och resulterade i nästan fyrtio tävlingsbidrag från elva av Dalarnas femton kommuner.

– Vi vet att det finns många som går runt och bär på bra idéer och utan den här typen av tävlingar kanske de aldrig ens kommer fram, säger Brita.

Idéer som gör skillnad

Varje inskickad idé har bedömts av tävlingsjuryn utifrån ett antal kriterier, till exempel hur genomförbar idén är, vilken marknadspotential den har och hur den svarar upp mot hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Första pris går till Jamila Boccaccio i Smedjebacken. Hon har skapat abonnemangstjänsten “Mat och sällskap för äldre” som är en kombination av digitalt sällskap vid måltiden och en portionslåda med vällagad mat.

Nu får Jamila chans att vidareutveckla idén i Dalarna Science Parks inkubator till ett värde av 50.000 kronor och 25.000 kronor till startkapital till ett aktiebolag.

– Jag jobbar som sjuksköterska och ser ett stort behov för äldre att få vara en del i ett sammanhang, att vara behövd, äta bra och få en glädje i måltiden. Den här vinsten ger mig en enorm möjlighet att få hjälp att ta min idé framåt. Våra äldre förtjänar en bättre ålderdom och jag hoppas att jag kan bidra till det, säger Jamila.

Brita Klingberg tror mycket på Jamilas idé och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.

– Det ska bli sjukt spännande! Hennes idé och stora engagemang kan komma att göra verklig skillnad på flera plan.

Andra pris, affärsutvecklingsstöd till ett värde av 25 000 kronor, går till Ivana Radic från Borlänge. Ivana vill utveckla en trådlös saturationsmätare som mäter syresättning i blodet och kommunicerar med en enhet som automatiskt reglerar syrgastillförseln hos personer som vårdas hemma, exempelvis prematura barn.

Tredje pris går till Moshira Hassan från Borlänge som får affärsutvecklingsstöd till ett värde av 15 000 kronor. Moshira planerar att utveckla en app som kan göra socialtjänstens stöd till invånare mer lättillgängligt i form av digitala möten med handläggare eller socialsekreterare.

Fakta – Jagharenide.nu

  • Idétävling som arrangeras på flera håll i Sverige. I Dalarna arrangeras den av Dalarna Science Park i samarbete med Sparbanksstiftelsen Dalarna.
  • Syftet med tävlingen är att främja entreprenörskap och innovation.
  • Tre pristagare får affärsutvecklingsstöd och startkapital, värt totalt 115 000 kr.
  • Jury 2023: Brita Klingberg, Dalarna Science Park; Kjell Grundström, Sparbankstiftelsen Dalarna; Mathias Bergqvist, NyföretagarCentrum Mellersta Dalarna; Jörgen Steen, Jörgen Bond och Johan Sellner, samtliga Dalarna Science Park.
  • Årets upplaga var den första i Dalarna. Jagharenide.nu är tillbaka igen 2024.

Brita Klingberg

Affärscoach

070-270 22 79

Tävla med din idé i Dalarnas största idétävling!

Har du tänkt ut en fiffig lösning? En smart tjänst eller en helt ny produkt? Tävla med din idé i Dalarnas största idétävling! Tävlingsperioden pågår från den 1 februari till...

Läs mer