Inkubatorprogrammet stärker idéer och innovatörer

Inkubatorprogrammet stärker idéer och innovatörer

I Dalarna Science Park finns Dalarnas enda företagsinkubator – ett växthus för innovatörer och entreprenörer med spännande idéer och nystartade bolag. Här får deltagarna löpande affärscoachning, många nya kontakter, hjälp att hitta finansiering och tillgång till flera olika nätverk.

Just nu finns ett tjugotal företag i inkubatorn. Ett av dem är innovativa Kwikk som har utvecklat ett nytt sätt att ta betalt på nätet.

David Forsberg är företagets vd och en av de tre grundarna. Han ser stora fördelar med att finnas i den miljö som Dalarna Science Parks inkubator erbjuder.

– Inkubatorn har lyckats samla ett oerhört kompetent nätverk av välvilliga, ödmjuka personer som bara vill hjälpa oss växa och hantera alla typer av utmaningar.

– Vi har alltid erfarna personer att fråga om råd och bolla med, vad som än dyker upp. Det där perspektivet utifrån är guld värt, konstaterar han.

Idévärdering

För att kunna ansöka till inkubatorprogrammet behöver du ha en affärsidé som är innovativ eller som har potential att bli det. Idén ska också kunna generera hållbara värden – ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

– Men innan du söker, börja med att boka ett kostnadsfritt möte med oss, tipsar Brita Klingberg, en av Dalarna Science Parks affärscoacher.

Under det 45 minuter långa startmötet får nya innovatörer och entreprenörer hjälp att utvärdera sina idéer på ett övergripande plan och råd om hur de kan gå vidare.

– Vissa idéer är klockrena precis som de är, andra behöver modifieras för att platsa i inkubatorn. Om vi ser att idéerna inte matchar våra kriterier, eller har förutsättningar att göra det, kan vi hjälpa entreprenörer vidare till exempelvis Nyföretagarcentrum eller Almi.

Starka tillsammans

Deltagarna i inkubatorprogrammet får coachning inom områden som marknadsföring, hållbarhet, ledarskap, internationell handel, styrelsearbete, immaterialrätt och försäljning.

Affärscoacherna hjälper även deltagarna att hitta vägar till finansiering och att komma i kontakt med olika utvecklingsprojekt, branschnätverk och andra science parks med specifika kompetenser.

– Vår erfarenhet är att de entreprenörer som tidigt bildar team lyckas allra bäst. Så även om du kommit fram till en affärsidé på egen hand, satsa på att få med en eller ett par personer som kan komplettera din kunskap och erfarenhet, säger Brita.

– I teamet kan ni vrida och vända på frågor och utvärdera de vägval som ni kommer att behöva göra. Och kanske viktigast, ni kan dela både med- och motgångar med varandra.

Redo att lämna boet

Innan ett företag lämnar inkubatorn behöver det uppfylla flera kriterier. Det ska bland annat ha en fungerande styrning, en lönsam affärsmodell där hållbarhet är integrerad, en fungerande organisation och en aktiv kundbearbetning.

Den utvecklings- och mognadsresan kan ta från sex månader till två år.

– Vårt mål är att rusta inkubatorföretagen så att de har bästa tänkbara förutsättningar att lyckas ute på marknaden. Vi stöttar och peppar, men det är framförallt den tid och engagemang som innovatörerna lägger ner som avgör hur snabbt de blir flygfärdiga. Sedan kan det även hinna hända saker i omvärlden och i privatlivet som påverkar både tempo och inriktning, säger Brita.

Starkt resultat

Under de 18 år som inkubatorn varit igång har 2 760 idéer värderats och 170 bolag har genomgått programmet. I fjol genererade dessa 170 bolag tillsammans en omsättning på 805 miljoner kronor och sysselsatte närmare 500 personer.

– Innovationskraften i Dalarna är stark och vi är jättestolta över våra inkubatorföretag, både de som vi har här inne nu och de som flugit vidare. Just nu har vi även flera spännande idéer på väg in, så frågan är om vi coacher kan ha Dalarnas allra bästa jobb. Att varje dag få umgås med alla härliga nytänkare är ett verkligt privilegium, tycker Brita.


Fakta om Dalarna Science Parks inkubatorprogram

  • Omfattning: 6–24 månader
  • Förkunskaper: Inga
  • Innehåll: Marknadsföring, hållbarhet, ledarskap, internationell handel, styrelsearbete, immaterialrätt, försäljning med mera.
  • Antal deltagare: 20–30 deltagare antas årligen
  • Coachning: 12 timmar/månad
  • Kostnad: 1 000–2 000 kr/månad
  • Bonus: rabatterad hyra för kontorsplats i Workflow Open
  • Ansökan: Alltid öppen.

Dalarna Science Parks inkubator ingår i den statliga innovationsmyndigheten Vinnovas ambitiösa excellensprogram som innebär att innovativa företag kan få extra stöd.


Vill du satsa på din idé? Då vill vi gärna träffa dig.

Boka en idévärdering där du under 45 minuter får hjälp av någon av våra affärscoacher att utvärdera din idé på ett övergripande plan och råd om hur du kan gå vidare.

Läs mer och boka in dig här

Vill du satsa på din idé?

<h2>Då vill vi gärna att du hör av dig.</h2> Hur vet man om en affärsidé är värd att satsa på? Om den är brännhet eller bara ljummen? Hör av dig till...

Läs mer