Stort intresse när Dalarnas tillväxt diskuterades i Almedalen

Stort intresse när Dalarnas tillväxt diskuterades i Almedalen

Den 6 juli anordnade vi ett Dalarna Talks från Visby på temat – Dalarna som Sveriges framtida tillväxtregion. 200 personer deltog på plats och via livesändning och många fortsätter titta i efterhand på den inspelning som du hittar här nedanför.

Vi har alla kunnat följa nyheterna om miljardinvesteringar i Sveriges nordligaste delar. Men sedan en tid tillbaka kan vi också glädjas åt att vi ser motsvarande stegvis ökade investeringsvilja i Dalarna.

I Vansbro fortsätter Lyko att expandera, både genom tilläggsförvärv och genom att tredubbla sitt redan stora lager. Orkla Foods investerar i nya produktionslinjer och anställer. Älvdalens fjälldestinationer växer så det knakar med exploatering i både Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll och Fjätervålen, den sistnämnda via Serneke med ambition att bli Nordens mest hållbara fjälldestination. SSAB snabbar på omställningen för att producera stål utan kol vilket leder till nya investeringar i Borlänge. Hitachi Energy har landat stororders som betyder omkring 800 nya jobb till Dalarna och en ny tillverkande enhet i Smedjebacken. Google planerar att bygga en anläggning i Horndal.  flesta känner till etablerar sig Northvolt i Kvarnsvedens pappersbruks lokaler i Borlänge, vilket också leder till nya etableringsförfrågningar och intresse för hela Dalarna.

Fokus under seminariet var att förstå hur den här utvecklingen varit möjlig, att utröna potentialen i Dalarna samt förstå vad som behövs för att säkra att dessa investeringar nu blir verklighet och att investeringarna fortsätter tillfalla Dalarna.

‒ Det är fantastiskt att se att så många var intresserad av att diskutera de här frågorna med oss. Vi har ett stort ansvar att säkra att de här investeringarna blir genomförbara och att nya etableringar får den näring som den behöver. Diskussionerna tog upp många av de viktiga frågor vi nu måste arbeta vidare med. Allt från energifrågor, möjligheter för små- och medelstora företag, byggande av nya bostäder, kompetenshöjande aktiviteter och hur vi lockar fler att flytta till vårt län. Det är dags att vi alla kavlar upp ärmarna och förstår hur vi kan bidra till den här utvecklingen, säger Dalarna Science Parks VD, Angelica Ekholm.

Inledande talare var näringsutskottets ordförande som talade om statens arbete med frågor som påverkar Dalarnas utveckling.

‒ Det är fantastiskt glädjande att se hur Dalarna växer på olika fronter. Gammal industri blir ny industri i den gröna omställningen. Besöksnäringen är efter pandemin redo att lägga i nästa växel och lockar nytt kapital för nya exploateringar. Nya företag växer fram och blir Sverigeledande tack vare fantastiska entreprenörer. Sällan har politikens uppgift att fixa baslinjen för att allt detta ska ges goda förutsättningar varit större och viktigare. Det handlar om infrastruktur värd namnet, så att varor och gods kan åka här ifrån och besökare resa hit. Det handlar om tillgången till stabil, pålitlig och koldioxidfri el och det handlar om vikten av att utvecklingen inte fastnar i långdragna och hämmande tillståndsprocesser. I Dalarna finns drivet för mer utveckling – nu måste politiken leverera bättre på sin planhalva säger Carl-Oskar Bohlin (M), Ordförande Näringsutskottet.

Medverkande

  • Carl-Oskar Bohlin (m), ordförande, Näringsutskottet
  • Annette Rhudin, tillväxtledare/ordförande Stiftelsen Navigator
  • Viktoria Karsberg, VP Head of Corporate Identity and Communications, SSAB
  • Tom Thörnblom, kommunikation & hållbarhetschef, Lyko
  • Ola Serneke, VD, Serneke Invest AB
  • Tobias Degsell, framtidsvisionär
  • Angelica Ekholm, VD, Dalarna Science Park

Se Dalarna Talks från Almedalen i efterhand

 

Angelica Ekholm

VD

070-209 82 17

Boel Blomqvist

Kommunikation

070-270 22 73