Stort intresse för Svepregs innovation 

Pontus LIndberg

För drygt två år sedan fick Pontus Lindberg en idé om en helt ny metod för virkesmätning. Sedan dess har hans innovativa idé resulterat i bildandet av bolaget Svepreg, flera utmärkelser och ett stort intresse från skogsbolag, branschmedia, transportföretag och investerare. 

– Ja, det rullar på bra nu. Vi har en del kvar att lösa, men det är många som är nyfikna på vår metod, säger Pontus Lindberg. 

Svepreg har varit en del av Dalarna Science Park inkubator sedan våren 2023. Redan från start var bolagets affärsidé att utveckla teknik som gör skogsindustrin smartare, mer hållbar och mer effektiv, både genom att digitalisera och automatisera virkesmätningen. 

– Idag görs virkesmätningen när timmerbilen anländer hos sågverk och industrier, men med vår metod kommer mätningen att göras redan vid lastningen ute i skogen. På så vis slipper man det omständliga mätmomentet vid leveransen, samtidigt som chaufförernas jobb blir mindre stressigt, förklarar Pontus. 

– Utöver att göra mätningen mer effektiv gör vi den också mer exakt, något som blir allt viktigare ju mer virkespriserna stiger. I och med att så stora mängder hanteras i branschen kan ganska små mätfel motsvara mångmiljonbelopp. 

Prototyp testas 

Virke som köps och säljs i Sverige ska mätas enligt virkesmätningslagen. Syftet med lagen är att skapa en väl fungerande virkesmarknad där både säljare och köpare ska känna sig trygga i att ersättningen bedöms korrekt. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet och ska kontrollera hur väl företagen lever upp till lagstiftningen. 

Virkesmätningen i Sverige hanteras till stor del ytterst av Biometria, en ekonomisk förening som agerar oberoende tredje part mellan säljare och köpare. I praktiken är nästan hela den svenska skogsindustrin ansluten till Biometria, vilket gör föreningen till en central aktör på virkesmarknaden.  

– Marknaden är väldigt speciell, så vi för nu diskussioner med olika parter för att komma framåt, berättar Pontus. 

Parallellt med utvecklingen av samarbeten och strategier pågår utvecklingen av den fysiska mätutrustningen tillsammans med digitala applikationer. 

Nyligen monterades Svepregs första prototyp på en ny timmerbil.  

– Vår metod går ut på att sensorer läser av varje fång som timmerbilen lastar på. Den informationen går sedan till en applikation som omvandlar alla mät- och kvalitetsdata till begriplig information. Mycket handlar om kodning, så vi går stegvis framåt, testar och modifierar efter hand. 

Starkt team 

Utöver Pontus består Svepreg-teamet av Andreas Robinsson och Fredrik Kvillborn. Andreas är PhD i datorseende och ansvarar för AI- och visionsdelen som Lead Computer Vision Engineer, medan Fredrik är CTO och har fokus på design, logik, säkerhet och systemintegration.  

– Ett väl förberett team som tydligt gjort sin hemläxa. De har dessutom en stark idé, som vilar på en genomtänkt grund, konstaterar Erik Foberg, affärscoach vid Dalarna Science Park. 

Erik har fokus på finansierings- och kapitalanskaffningsfrågor, högaktuella ämnen i det här skedet av Svepregs utveckling. Bolaget har bland annat stöd av EU-medel, Region Dalarna och statliga Vinnova, men även av privata finansiärer. Dessutom har flera affärsänglar visat intresse, bland annat i samband med eventet Dalarna Startup Arena som arrangerades av Dalarna Science Park i höstas. 

– Jag var en av dem som fick tillfälle att pitcha, så det är jätteroligt att det gav flera nya kontakter, tycker Pontus. 

Skoglig expertis i Karlstad 

Inom kort kommer Svepreg att gå in i Sting Bioeconomy Accelerator i Karlstad, samtidigt som bolaget fortsätter i Dalarna Science Parks inkubator – en form av saminkubation där Pontus team får tillgång till skoglig expertis i Karlstad, tillsammans med fortsatt stöd på hemmaplan i frågor kring finansiering och liknande. 

Pontus delar fortfarande sin tid mellan Svepreg och konsultuppdrag inom projektledning, men räknar med att fokusera fullt ut på Svepreg från slutet av 2026.  

– Just nu är det mycket jobb som ska göras, men det är samtidigt väldigt roligt att skapa något nytt, det har jag alltid älskat. Och med Svepreg har vi dessutom chans att skapa något stort som berör många och som faktiskt kan göra världen lite bättre, så det är en riktigt bra drivkraft, tycker jag.