Året då vi kunde ses igen!

Året då vi kunde ses igen!

År 2022 har varit motsättningarnas år. Jobbiga händelser i vår omvärld har påverkat och skakat om oss. Men jag kommer också att minnas det som året då samhället kunde öppna upp igen. Året då vi åter kunde samla en massa klokskap i ett och samma rum och samtidig framgångsrikt fortsätta föra dialoger digitalt.

Under året har vi upplevt en ökad investeringsvilja i vårt län, där nyheterna om nya företagsetableringar parallellt med spännande satsningar i befintliga företag har kommunicerats tätt följda av varandra. För att lyfta potentialen i Dalarna utanför Dalarna, anordnade vi ett Dalarna Talks i Visby under Almedalsveckan på temat – Dalarna som Sveriges framtida tillväxtregion.  Vi diskuterade hur den här utvecklingen varit möjlig, vi pratade om den framtida potentialen i Dalarna samt undersökte vad som behövs för att säkra att dessa investeringar nu blir verklighet och att fler investeringar fortsätter tillfalla Dalarna.

Se Dalarna Talks från Visby i efterhand

Dalarna Talks i Almedalen

En sak vi kunnat konstatera är att om Dalarna ska fortsätta utvecklas behöver vi fler som flyttar till vårt län. Därför har Dalarna Science Park ett uppdrag, att jobba för att Dalarna ska bli en ”Attraktiv industriregion”. Som start i detta arbete har vi genom en nationell attitydundersökning bland 25-35 åringar skapat oss en bild av vårt nuläge. Tyvärr kan vi konstatera att man inte riktigt ser på Dalarna som en innovativ plats med spännande karriärmöjligheter. Dalarna ses som en öppen och välkomnande plats med glada människor och röda stugor, men vi behöver komplettera bilden av oss med vår tekniska utveckling, entreprenörskapet och innovationerna.

Läs gärna hela undersökningen

Attitydundersökning om Dalarna

2023 fortsätter arbetet med att skapa framtidens associationer till Dalarna. Tillsammans med företag som till exempel Hitachi, SSAB och Northvolt som går före i den gröna omställningen är jag övertygad om att vi kan vi skapa en ny attraktiv bild av Dalarna.

I augusti 2022 anordnade vi Sveriges första konferens om insekters roll i livsmedelskedjan här på Dalarna Science Park. Ett mycket uppskattat evenemang med flera internationella talare inom det för Dalarna viktiga utvecklingsområdet livsmedelsinnovation.

Missade du det? Alla talarna finns inspelade här

Insekters roll i livsmedelskedjan

Ja, vi kan summera ett mycket framgångsrikt år där tusentals personer, i och utanför Dalarna, kunnat mötas av Dalarna Science Parks budskap kring hållbarhet, innovation och internationalisering. För att ständigt vara uppdaterad på vad Dalarna behöver har vi under året ställt frågor till verksamma i Dalarna via vår Digitala innovationspanel. Vi har nu sammanställt undersökningarna i en rapport.

Innovationsrapport 2022

Vi hoppas och tror att vi under året har entusiasmerat till nyföretagande och bidragit till stärkt framtidstro i Dalarna. Vi summerar 2022 i vår företagsinkubator med 23 växande bolag och fem positiva exits – Healty Homes, Vivolab, InstCNC, Tebrito och SelfSheck är nu redo att på egen hand fortsätta sin tillväxtresa. Vi önskar dem självklart lycka till!

Vad har du för planer för 2023? Går du kanske och bär på en idé som kan bli nästa succéföretag? Tveka inte att vända dig till oss. Vi står alltid redo att möta dagens innovatörer som kan bli morgondagens entreprenörer. Gör en enkel intresseanmälan på vår hemsida dalarnasciencepark.se så bokar vi ett möte!

Med det tackar jag för alla spännande möten i år och önskar God Jul och Gott Nytt År!