Green Buffers nya säkerhetslösning räddar liv vid tågolyckor

Green Buffers nya säkerhetslösning räddar liv vid tågolyckor

Varje år inträffar mellan 350 och 400 allvarliga tågolyckor i världen. Olyckor som kan få förödande konsekvenser för människor och samhället. Roger Danielsson och hans team på inkubatorföretaget GREEN BUFFERS AB har skapat en innovativ, patenterad och prisbelönt säkerhetslösning för tåg som räddar liv och skapar ett hållbart resande.

Green Buffers är helt nyutvecklad generation mekaniska dämpare som absorberar och distribuerar krockenergin på ett nytt sätt vid kollisioner mellan tåg. En unik och världsledande innovation som kommer att rädda många liv.

– Redan innan produkten är lanserad märker vi ett stort intresse på marknaden. Vi kommer nu att lansera produkten i Europa under hösten 2022. Nu närmast deltar vi på mässan Innotrans i Berlin där alla våra stora kunder finns representerade, säger Roger Danielsson, Green Buffers.

Tekniken i Green Buffers dämpare gör kraften vid en händelse av krock, fördelas över hela tågsättet och vagnarna förblir kvar på rälsen, med minimalt behov av reparation och deponering som följd. Green Buffers dämpare kan användas i båda både nya tågvagnar och för att uppgradera befintlig vagnpark. Samtidigt som den nya produkten lanseras också ett konstruktionsverktyg som kan användas av kunderna för att själva integrera tekniken i sina produkter.

– Roger och teamet bakom Green Buffers har mångårig kompetens och erfarenhet av säkerhetslösningar inom järnväg. De har skapat en unik affärsidé med både hårdvara och konstruktionsverktyg som möjliggör för kunderna att själva konstruera och tillverka nya, men även uppgradera befintliga järnvägsvagnar. Det gör Green Buffers till en banbrytande utmanare på en marknad med stora internationella aktörer, säger Jörgen Steen, affärsutvecklare på Dalarna Science Park.

Green Buffers ingår i Dalarna Science parks inkubatorprogram där start-ups får stöd vid utvecklingen av hållbara och innovativa affärsidéer. Förra året mottog Roger Danielsson och hans team SKAPA-priset, Sveriges finaste innovationsutmärkelse som delas ut till minne av Alfred Nobel.

– Förutom att produkten i sig är hållbar och kan återvinnas efter en olycka så bidrar den till att påskynda omställningen från väg- till spårbunden trafik genom att öka säkerhet och pålitlighet. En unik och viktig produkt som det ska bli oerhört intressant att följa ut i världen, säger Jörgen Steen.