Prestigefyllt stipendium till Daje

Prestigefyllt stipendium till Daje

Inkubatorföretaget Daje Prevent fortsätter sin utvecklingsresa med ännu en framgång – nu i form av ett stipendium på 300 000 kronor från XO Foundation som stöttar unga talanger i hela Sverige.

– Vi förstod nog inte hur stort det var förrän jag fick presentera vår idé inför XO-juryn i Stockholm, berättar Daniel Björkman.

Daniel Björkman och Jesper Åman utvecklar ett huvudskydd för fotbollsspelare och har tidigare tilldelats SKAPA-priset. Sedan hösten 2022 deltar Daje i Dalarna Science Parks inkubatorprogram och det var här som Daniel fick tipset om XO Foundations stipendier.

Nära 400 ansökte och bland dem valde juryn ut tio startup-stipendiater.

– Vi är jätteglada att vi sökte och gick hela vägen. Produktutveckling är kostsamt, så pengarna är välkomna. Men det allra bästa är ändå att XO tror på vår idé, säger Daniel.

Inkubatorn betyder mycket

Bakgrunden till huvudskyddet som Daje utvecklar är Daniels egna erfarenheter från tiden som elitfotbollsspelare. Han råkade då ut för flera hjärnskakningar som stoppade honom från spel och som även gjorde att han behövde skydda hjärnan mot nya skador då han kom tillbaka.

Daniel letade efter ett huvudskydd som var anpassat för fotbollsspelare, men hittade inget som han gillade och började därför fundera på att utveckla ett eget. Han nämnde idén för kompisen Jesper Åman, också han fotbollsspelare, som genast gick i gång.

– Han sa ”vi kör, vi gör det” och så blev det.

Daniel och Jesper bokade ett startmöte med Dalarna Science Parks affärscoacher. Det ledde så småningom fram till att Daje gick med i inkubatorprogrammet, Daniel på heltid och Jesper på deltid.

– Vi får väldigt mycket stöd genom vår coach Jörgen Bond och vi kan gå utbildningar och vara med på event. Utan inkubatorn hade vi aldrig varit där vi är idag, konstaterar Daniel.

Ändra en norm

Huvudskador inom fotbollen är mycket vanliga och det är inte bara de hårdaste smällarna som riskerar att skada hjärnan, även återkommande mindre stötar har visat sig innebära hälsorisker.

– Vi har läst många forskningsstudier och har knutit till oss vetenskapliga rådgivare, så jag skulle säga att vi gjort jobbet. Vi vet att ett huvudskydd skulle kunna göra stor skillnad, inte minst för barn och unga fotbollsspelare som är extra sårbara under tiden som hjärnan växer, säger Daniel.

Idag används huvudskydd i fotboll nästan enbart av spelare som redan har råkat illa ut och behöver undvika fler skador. Det innebär att Daniel och Jesper inte bara ska ta fram en ny produkt, de behöver också strategier för att förändra en norm.

– När jag spelade innebandy sa tränaren att alla skulle ha glasögon, annars fick man inte var med. Det är ungefär så vi vill att huvudskydd ska införas inom fotbollen, alltså via tränare och klubbar. Så att vi bygger underifrån. Sedan ser jag ingen annan utväg än att fotbollsförbundet inför ett krav på huvudskydd för barn och unga, för så pass allvarlig är problematiken.

Parallellt med produktutvecklingen arbetar Daniel vidare på affärsstrategi och kalkyler, följer forskningsläget och omvärldsspanar.
– Från början var vi lite naiva och trodde produktutvecklingen skulle gå relativt snabbt, men nu vet vi att det är en process. Vi har heller inte bråttom, utan det viktigaste är att vi får fram ett skydd av hög kvalitet som verkligen uppfyller de kriterier som vi har ställt upp.

Läs mer om XO-foundation

Har du en affärsidé du vill förverkliga?

Läs mer om och boka ett kostnadsfritt möte med affärscoacherna i vår inkubator.

Inkubator – Dalarna Science Park