Dumhetsparadox och reflexivt ledarskap

Dumhetsparadox och reflexivt ledarskap

2019-05-07 kl. 14.00 -15.30 - 16.00 - 17.30

Workflow Open, Dalarna Science Park, Forskargatan 3, Borlänge

07

maj

Delar av vårt arbetsliv och våra organisationer har blivit dumhetsmaskiner. Smarta personer slutar tänka och börjar istället göra ogenomtänkta saker. De slutar ställa kritiska frågor och bryr sig inte om konsekvenserna av sina handlingar. I stället för komplext tänkande får vi urvattnad jargong och specialiserat tunnelseende – vilket kan leda till katastrof!

Lite dumhet kan vara konstruktiv och ge goda kortsiktiga resultat: folk blir välanpassade, lydiga och levererar med gott humör utan att krångla till det. Detta är framgångsparadoxen.
Dumhetsparadoxen är en väckarklocka för kloka människor och smarta organisationer.

Ett reflexivt ledarskap handlar om att överväga vad vi menar med ledarskap, vad det kan göra och inte göra, när det kan fungera och när det inte är bästa alternativet.

Mats Alvesson vill uppmuntra chefer och andra att tänka både bredare och djupare om hur man bäst samordnar arbete i moderna organisationer. I detta ingår att även lyfta fram och diskutera alternativen till ledarskap.

Vi bjuder in till en eftermiddag med två föreläsningar med Mats Alvesson, professor i organisations- och ledningsforskning samt författare till böckerna ”Dumhetsparadoxen” och ”Reflexivt ledarskap”.

Kl 14-15.30 föreläsning om ”Funktionell dumhet – populärt men problematiskt”

Kl 16-17.30 föreläsning om ”Reflexivt ledarskap – om ledarskap, ledarskapsförsök och alternativ till att lägga alltför mycket hopp på den stackars chefens smala axlar”.

Föreläsningarna streamas till Workflow Open, 1 tr upp i Dalarna Science Park från Samarkand, Ludvika.

Vi bjuder på kaffe!