Hållbarhet

Dalarna Science Park verkar för att hållbarhet ständigt ska genomsyra hela verksamheten och vara en del av allt vi gör. En hållbar utveckling är ett måste för Dalarna, Sverige och för världen och vi vill bidra till den utvecklingen på alla sätt vi kan. Hållbarhet är därför en naturlig och prioriterad del i alla våra utvecklingsprojekt och i vårt arbete för affärsutveckling, innovation och samverkan. Här nedanför kan du läsa mer om några av de insatser vi gör för att dra vårt strå till stacken.

Hållbarhet

De Globala Målen är en gemensam arbetsplan för att utrota fattigdom, bekämpa ojämlikhet och stoppa klimatförändringarna år 2030. Målen gäller alla länder och är en färdplan för den globala insatsen för en hållbar utveckling. Dalarna Science Park ställer sig självklart bakom Agenda 2030 och hållbarhetsaspekten är något som genomsyrar hela vår verksamheten.

Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet. Några kontaktpersoner hittar du längre ner på sidan.

Verktyg som bidrar till ett genomtänkt hållbarhetsarbete

Företagen som deltar i inkubatorns affärsutvecklingsprocess går alla igenom verktyget ”Sustainability scale-up”. På ett lustfyllt och konkret sätt tar sig företagen igenom ett antal frågor. I slutet av övningen har företaget skapat en grund till sitt eget hållbarhetsarbete och början till en hållbarhetsstrategi.

– Som inkubator är det jätteviktigt för oss att hänga med i samhällsutvecklingen och hållbarhet är nu mer aktuellt än någonsin. Verktyget har utvecklats genom ett Vinnova-projekt och har också spridits till inkubatorer över hela landet, säger Frida Vikström, hållbarhetsstrateg på Dalarna Science Park.

Ett av de företag som arbetat sig igenom verktyget är InstaCNC.
– Att som ett ungt företag så här tidigt filtrera och fundera på vilka hållbarhetsfrågor som är viktiga för oss känns värdefullt, menar Andreas Wessung.

Läs mer om hur InstaCNC upplevde verktyget

Hur går innovationer och hållbarhet ihop? Dalarna Science Park på plats i digitala Almedalen

Under Almedalsveckan i början av juli 2021 medverkade Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park och Gunnar Jönsson, vd, Fiskarhedenvillan i Social Venture Network Sweden (SVN Sweden) i ett samtal med Patrik Andersson, Ordförande, Social Venture Network och Tobias Degsell, Combiner AB kring vilka förutsättningar och verktyg som behövs för att skapa en hållbarare värld.

Vi på Dalarna Science Park visade på kraften i Dalarna, speciellt med våra kärnfrågor hållbarhet och innovation. På temat valde vi att lyfta Villa Zero, Sveriges första co2 neutrala småhus med enbart ett kvinnligt bygglag, Gunnar Jönsson berättade mer om det.

Vill du se seminariet igen, här hittar du länken

Vårt interna hållbarhetsarbete SPRING

Vi vill säkerställa att Dalarna Science Parks hållbarhetsarbete hela tiden utvecklas, därför har vi bildat den interna arbetsgrupp SPRING. Medlemmarna kommer från hela organisationen och arbetar med allt från Dalarna Science Parks interna hållbarhetsstrategi och klimatanpassade resepolicy till arrangemang av event med hållbarhet i fokus.

Arbetsgruppen samverkar också med andra aktörer gällande hållbarhet i olika regionala initiativ. För att komma i kontakt med SPRING-medlemmar, se kontaktuppgifter nedan.

Vill du läsa mer och få exempel på hur vi arbetar med hållbarhet i våra projekt och i företag kan du läsa mer i vårt artikelarkiv.

Länk till artiklar om hållbarhet

Ann-Louise Larsson

Kommunikation/projektledare Smart City

070-695 62 92

Frida Vikström

Affärsutveckling och Finansieringslots

073- 036 01 10

Anna Torsgården

Projektledare Regionalt Exportcenter/ Regional främjarsamverkan

070-577 99 57

Pasi Lampinen

Projektekonom

070-787 58 80

David Levrén

Projektledare Livsmedelsutveckling

070-360 44 03