Hållbara inredningsrör skapar nya möjligheter

Hållbara inredningsrör skapar nya möjligheter

Inreda med rör blev en ny inriktning för den fd brandmannen Johan från Mora. Nu har han byggt upp sitt företag och har redan hittat nya internationella förgreningar.

-Jag vill arbeta hållbart, långsiktigt och inte med slit och släng. Med mina inredningsrör behöver du aldrig slänga och köpa nytt, menar Johan Lindberg.

Backar vi tillbaka så började Johans företagarbana med att han skulle bygga en klädstång av gamla inredningsrör vattenledningsrör gjorda i stål. När stången var klar blev det lite material över och snabbt hade Johan byggt ihop även ett soffbord till stugan i Morkarlby utanför Mora. Skaparlusten satt i och snabbt därpå hade han också skapat en hylla, en ljusstake och en utedusch av dessa lösa rör. Samtidigt arbetade han som brandman och först på kvällarna fanns tiden till eget skapande. Ett skapande även av en webbshop för att sälja produkter och lösa rör. Tanken var att inspirera till eget skapande hemma i stugorna. Webben tog fart och snart hade Johan ett fungerande företag med lager och verkstad i hemmet. Uteduschen blev uppmärksammad av grannen som jobbade på FM Mattson, krantillverkare i Mora. Samtidigt skedde en förfrågan av SVTs Sommartorpet med Ernst som då behövde en utedusch till tv-produktionen. Där passade Johans inredningsrör i form av en utedusch perfekt och produkten visades i sändning vilket snabbt genererade en försäljning. Idag är uteduschen i produktion och försäljning i kollektionen ”Mora garden” tillsammans med kranar, redskapshängare mm.

Kontakt med inkubatorn för utveckling av företaget

När ett företag växer snabbt och får nya utmaningar gäller det att tänka strategiskt, målinriktat och samtidigt inte tappa det kreativa. Hur ska jag ta mig mitt företag vidare till nästa plattform, tänkte Johan och pratade samtidigt med en annan moraföretagare som tipsade om inkubatorns processer för utveckling av företag. Johan fick snabbt kontakt och mötte Jörgen Steen för ett möte som ledde fram till att Inredningsrör kom in i inkubatorn där han nu får affärscoachning:

– Inredningsrör är ett intressant koncept som förenar design och hållbart tänkande, säger Jörgen Steen som är affärsutvecklare. Genom att skapa produkter med annorlunda design och som inte uppmanar till slit-och- släng, utan som tvärtom kan förändras och byggas om har Johan hittat en nisch som ligger helt rätt i tiden.

Internationalisering ledde till nya kontakter

Ungefär samtidigt kom Johan i kontakt med affärsnätverket Enterprise Europe Network för att knyta internationella kontakter. Han blev erbjuden att följa med på en affärsresa till Shanghai i Kina där en skandinavisk butik byggdes upp för nya säljkanaler och matchmaking mellan företagare. Detta ledde fram till en förståelse för hur internationell försäljning fungerar med både möjligheter och utmaningar. – Det absolut bästa var kontakter med de övriga företagarna i gruppen och som lett fram till nya produkter, menar Johan!

Var är Inredningsrör om tio år?

Visionen är att växa och internationaliseras, jag ser egentligen inga begränsningar. Många är intresserade av mina produkter och jag själv omvärldsspanar hela tiden för utveckling och nya idéer. Det jag söker nu är återförsäljare för att komma närmare mina kunder. Inredningsrör AB ska växa hållbart och långsiktigt och jag är full av energi och tillförsikt att min företagsresa bara har startat! Jag växlar upp till 2.0, menar Johan.