Jakten på de nya idéerna!

Jakten på de nya idéerna!

Jag vill tro att modet att tänka nytt och annorlunda är nyckeln till att lösa dagens många samhällsutmaningar. Genom att bryta mönster och utforska nya idéer kan vi öppna dörren för innovativa lösningar och skapa en mer hållbar framtid. Låt mig få berätta om tre sådana satsningar som vi på Dalarna Science Park genomför årligen och som 2023 resulterade i intagningsrekord i vår inkubator.

Ledarartikel i februari månads nyhetsbrev.

Den första satsningen är ”Jag har en idé”. Det är den återkommande idétävlingen där Dalarna dammsugs på lovande innovationer som kan lösa både samhällsutmaningar och skapa tillväxt. Genom initiativet www.jagharenide.nu, ger vi Dalfolket en enkel möjlighet att dela med sig av tidigare inte prövade idéer. Idéer som annars kanske aldrig skulle nå vare sig oss eller bli publika. Målet är inte bara att hitta nya sätt att tänka kring innovation, utan också att stödja idébärare så att deras visioner kan bli konkreta lösningar för dagens och morgondagens utmaningar. Satsningen ”Jag har en idé” är en uppmaning till hela Dalarna att vara en del av framtiden och går av stapeln 1-30 april.  Första pris är 20 000 kronor och sex månaders affärscoachning för att kunna utveckla idén till att bli verklighet.

Vår andra satsning på samma tema är ”Dalarna 24h Innovation Challenge”, en satsning där akademi och näringsliv möts. Innovation Challenge är en innovationsutmaning i samarbete mellan Dalarna Science Park, Högskolan Dalarna och Dalarnas Energibolag. Under 24 intensiva timmar den 12-13 april kommer högskolestudenter att arbeta för att presentera lösningar på en högaktuell samhällsutmaning som Dalarnas energibolag identifierat. Satsningen är en möjlighet för unga kreativa individer som finns i vår region att vara med och bidra till verklighetstrogna lösningar och samtidigt träffa potentiella arbetsgivare.

Vår tredje stora satsning är att Dalarna Innovation Days kommer tillbaka under hösten 2024. Närmare bestämt den 22-25 oktober. Dalarna Innovation Days har nu blivit vårt årliga återkommande arrangemang med målet att främja innovation, entreprenörskap och öka kunskapen om hållbarhet. Förra årets premiäromgång samlade nära tusen unika deltagare och genererade 1 500 bokningar till 22 aktiviteter på tre orter. Då återfanns bland föreläsarna den USA-baserade innovatören och företagsledaren Christina Lampe Önnerud, framtidsspanaren Tobias Degsell, AI-experten Fredrik Löfgren, forskare från Högskolan Dalarna samt hållbarhetsjournalisten Maria Soxbo.  Årets arrangemang kommer inte att bli sämre. Boka redan nu in dagarna i kalendern så kan du vara med och bidra till lösningar på framtidens utmaningar, bli ännu bättre på att utforska nya perspektiv samt också skapa förändring på riktigt.

Utöver allt detta kommer vårt återkommande hybridevent Dalarna Talks att 2024 innehålla en helt ny stjärna. Vi har i år äran att kunna presentera en ny gäst och stående omvärldsanalytiker i programmet. Det är den tidigare partiledaren för Centern, numera entreprenören och styrelseproffset, Annie Lööf som under hela året kommer att medverka genom att tolka vår samtid samt spana framåt. Få andra inom svensk politik har som Annie Lööf burit entreprenörens fana lika högt, slagits för mindre byråkrati för småföretagare och brunnit för möjligheten att kunna anställa fler och fler unga i svenska företag. Därtill har Annie Lööf en djup kunskap om vikten av hållbara innovationer och grön omställning för att skapa tillväxt.