Ordning och reda med Viqma

Ordning och reda med Viqma

Miljökrav, arbetsmiljökrav, kvalitetskrav; kraven är många för företag att hålla reda på. Men med VIQMAs ledningssystem får företagen hjälp att skapa struktur och överblick. Sedan starten 2010 har företaget vuxit successivt. Idag är de fem anställda konsulter och sex återförsäljare på fem orter i Sverige och kundbasen består av ett 70-tal företag. Och planen är att fortsätta växa. Till sin hjälp har de fått affärscoachning runt ekonomi, ledningsfrågor och organisation genom Dalarna Science Parks inkubator.

Bakgrunden till VIQMAs start är att Lena och Viktoria båda är utbildade systemvetare och boende i Mora. Efter utbildningen och arbetspendling bestämde de sig för att bilda företag tillsammans. Gärna med basen i Mora. Men det är inte alltid lätt att driva och utveckla ett företag även om man är bra vänner.

-Genom inkubatorn fick vi möjlighet till att göra IPU-analyser av våra personligheter, drivkrafter och beteenden, berättar Viktoria. Det har varit ett bra verktyg både för oss själva, för företaget. Vi har verkligen skapat förståelse för varandras olikheter och roller i företaget, menar Viktoria.

När VIQMA kom in i inkubatorn omsatt de 800 000 kr och nu när de avslutar sin tid i inkubatorn är prognosen för 2019 att omsätta 4,3 miljoner kronor. Målet framöver är att öka omsättningen med ca 20 procent per år och 2024 vill de spränga 10 miljoners strecket!

       –       Vi har höga förväntningar både på oss själva, företaget och våra anställda, menar Lena!

Det är en sak att bara vara två i företaget men att våga växa och vara företagsledare och driva företag är en helt annan sak.

-Stödet från affärscoacherna har varit mycket viktigt för oss. Att jobba strategiskt med att bygga teamet, titta på ägarstrukturen, affärsmodellen och framförallt i rekryteringsprocesser. Genom inkubatorn har vårt nätverk också blivit större, vi har fått nya kontakter och kunder men också tagit del i användbara utbildningar som exempelvis styrelsearbete. En hel del marknadsföringshjälp har vi också fått vilket gjort oss mer synliga, både i media, på mässor och på event. Nyttigt och lärorikt!

Under tiden i inkubatorn har VIQMA testat flera affärsverktyg och tre affärscoacher. Hans Nyström är en av coacherna som processat dem i hur de ska tänka i rekrytering, strategi och planering för framtiden;

-Det har varit en glädje att arbeta tillsammans med Viktoria och Lena. VIQMA är på många sätt det ideala inkubatorföretaget. En skalbar affärsidé och företagsledare som verkligen tar samarbetet med Inkubatorn och coacher seriöst. Jag ser fram emot att följa deras fortsatta utveckling.

Hur ser framtiden ut och vilka utmaningar finns?

-Vi vill fortsätta att utveckla vårt ledningssystem för att det ska vara modernt, attraktivt och uppfylla framtida krav. Vi vill också var mindre personberoende och känsliga om det skulle hända något. Och självklart vill vi effektivisera verksamheten. Det gäller att sikta framåt och långt, menar både Lena och Viktoria.