PRATAMERA BALANSERAR TILLVÄXTEN MED KVALITET

PRATAMERA BALANSERAR TILLVÄXTEN MED KVALITET

Faluföretaget Pratamera har sedan starten 2017 successivt vuxit och är nu över 70 anställda. De har vuxit snabbt, strategiskt och med flera olika tjänster. Pandemin har bidragit med extra tillväxt då flera sökt e-hälsovård för psykisk ohälsa. 

– Att växa snabbt kan ha sina utmaningar och man kan lätt få växtvärk, menar vd:n Patrik Hast som startade bolaget för ca fem år sedan, men det har gått bra för oss. Det gäller att kunna räcka till för alla, hålla ihop alla delar och att hinna med. Och att även verka hållbart för min del och för alla anställdas del.

En nyttig lärdom som Patrik tagit till sig av. Han har nu bestämt sig för att anställa en verksamhetschef och en verksamhetsutvecklare för att avlasta och komplettera Pratamera ytterligare. Pratamera har också tillsatt en ny ledningsgrupp som består av personer med specifikt uttalade kompetenser för företagets bästa utveckling.  

– Tillsammans med den nya ledningsgruppen ska vi gemensamt sätta mål och riktning för Pratameras fortsatta utveckling. Jag ser verkligen fram emot att jobba med nya framtidsplaner och att växa, menar Patrik. Jag tycker att vi har lyckats bra med att sätta rutiner för verksamheten och att ge de anställda möjlighet skapa en balans mellan det privata och arbetsmässig. 

Pratamera växer digitalt  

De 70-talet anställda finns digitalt utplacerade både nationellt och internationellt och det fungerar utmärkt. 

-Vi var tidigt ute med digitala möten och digital konsultation, menar Patrik. Att söka vård för psykisk ohälsa är något som vuxit och speciellt under pandemin. Vi ser att det till och med är lättare att söka vård när det är digitalt och lättillgängligt. För många känns det samtidigt mer anonymt att sitta hemma och ha ett samtal via chatt, menar Patrik. 

Under senaste året har Pratamera även utvecklat företaget och gjort om koncernstrukturen med ett eget dotterbolag. Ett digital erbjudanden om mentalt träningsprogram för idrottare som vill maximera sin potential på ett hållbart och hälsosamt sätt.
– Responsen har varit väldigt god och de första idrottsgymnasierna har nyligen startat programmet. Däremot har timingen inte varit perfekt då idrottsrörelsen påverkats negativt av pandemin. Men vi märker nu att arbetet som gjorts tidigare börjar ge resultat då fler som vi redan kontaktat hör av sig, berättar Patrik.  

Hållbarhet företagande 

Under tiden i Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprocesser har Pratamera bl a arbetat för att ta fram ett underlag för hållbarhet.

– Detta innebär att det vi gjort bygger på internationella riktlinjer för hållbart företagande; ISO 26 000 och Agenda 2030. Att jobba med dessa saker är en självklarhet för oss och rimmar väl med vår syn på företagande. Utgångspunkten är också ”People”. I grunden handlar det om de tre dimensionerna ekonomi, socialt och miljö för att skapa en hållbar samhällsutveckling och ett hållbarhet företag. 

 Affärsutveckling med stöd och råd 

Något som också Patrik och Pratamera var tidigt ute med har varit att ta stöd för företagets utveckling; 

– Som företagare kan man inte allt och det är en stor vinst att få tillgång till experters råd, tips och nätverk. Genom Dalarna Science Parks inkubator har vi inom Pratamera coachats i struktur, ledningsfrågor och affärsutveckling. Vi har verkligen kunnat växa både med kvalitet och kvantitet, menar Patrik. 

Victoria Ställberg har varit affärscoach till Pratamera:

-Att ha fått följa Patriks utvecklingsresa på nära håll i inkubatorn har varit väldigt inspirerande. De har vuxit snabbt vilket inneburit att även vi har fått vara snabbfotade för att ge Patrik det stöd han behövt i de olika faserna. Pratamera ligger helt rätt i tiden och timingen för tjänsten är perfekt. Den digitala mognaden har ökat hos de flesta idag och Patrik med team har visat att det går att skapa fina digitala samtal med hög kvalitet som ger goda resultat. Det här är ett företag som vi kommer se och höra mycket om framåt. Jag ger mina varmaste lyckönskningar till Patrik och hans team när de nu tar sikte på nästa nivå med företaget.  

Pratamera gör ”exit” från Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprocesser och vi önskar lycka till på den fortsatta företagsresan.  

 Patrik Hast delar även med sig av några tips om att driva och utveckla företag:  
 
1. Ta tidigt hjälp när du bygger ditt företag; anlita ett advisory board för råd och erfarenheter.
2. Var uthållig; sätt mål, riktning, var uthållig och se långsiktigt
3. Skapa balans mellan arbete och privatliv 

  

Victoria Ställberg

Chef Företagsutveckling

070-671 04 51