Innovativa företag formar och utmanar framtiden

Innovativa företag formar och utmanar framtiden

Trots att våren påbörjat sitt intåg och det börjar bli lite varmare och grönare ute så har den där härliga vårkänslan lite svårt att fullt ut infinna sig. Anledningen till detta är naturligtvis den pågående pandemin med allt vad det har inneburit så här långt. Jag tror att många av oss börjar uppleva tillvaron som smått surrealistisk även om vi förstår allvaret i situationen. Längtan efter vår och sommar har nästan övergått i en längtan efter det normala livet igen. Samtidigt kan man inte undgå att fundera på vilka konsekvenser och skada som pandemin kommer att orsaka vårt samhälle. Även om många jobbar hårt med att försöka lindra effekterna tror jag att vi i framtidens historieböcker kommer att kunna läsa om hur livet före respektive efter coronapandemin.

Något som är särskilt viktigt att värna i dessa tider är våra innovationsföretag i Dalarna. De är viktiga för vår regions utveckling och tillväxt eftersom deras innovationer ska bidra till att utveckla och konkurrenssäkra industri, offentlig sektor och många andra branscher i vår region. Innovationsföretagen är de som till stor del både formar och utmanar framtiden. Om innovationsföretag slås ut går vi miste om innovationer och patent som kan vara svåra att väcka till liv igen.

Vår branschorganisation Swedish Incubators & Science Parks (SISP) har tillsammans med Föreningen Universitetsholdingbolag i Sverige (FUHS) föreslagit ett antal åtgärder för att rädda svenska innovationsföretag och framtidens jobb. Självklart stödjer Dalarna Science Park deras förslag.

Men det händer också en hel del positivt som är värt att lyfta fram som motvikt till de mer negativa inslagen. En sådan positiv nyhet är att Dalarna Science Park har beviljats finansiering för ett strukturfondsprojekt för perioden 2021 – 2022. Det innebär att vi kan fortsätta vårt arbete på ungefär samma nivå som nu i ytterligare två år. Ytterligare en glad nyhet är att vi nu lanserat vår nya webbsida. Förhoppningsvis kommer ni att gilla den men vi kommer också att vara särskilt lyhörda om ni har förslag på förbättringar.

Vi på Dalarna Science Park hoppas att ni tar hand om er i dessa coronatider och att ni inte tappar bort den positiva energi och den framåtanda som finns i Dalarna.