BOOKSQUARE SKA BLI STUDENTERNAS NYA DIGITALA TJÄNST FÖR KURSLITTERATUR

BOOKSQUARE SKA BLI STUDENTERNAS NYA DIGITALA TJÄNST FÖR KURSLITTERATUR

Nu ska det bli lättare för studenter att få tag på kurslitteratur. I stället för att släpa på tunga, dyra böcker erbjuds e-litteratur från ett digitalt  bibliotek genom en lättillgänglig och smart prenumeration. Booksquare vill göra studierna billigare, effektivare och mer hållbara! Företaget finns i Borlänge men kommer att vara tillgängligt över hela världen. Genom Dalarna Science Park får de coachning i utvecklingen av företaget.  

– Studentlivet är för många en ekonomiskt utsatt tid i livet, de flesta behöver jobba vid sidan om sina studier. Vi hoppas därmed kunna göra studietiden både billigare och smidigare för studenterna, säger de båda bröderna och delägarna Filip och Simon Hedlund, båda grundare av bolaget Booksquare.  

Filip har tidigare arbetat inom skolan och Simon har studerat på Högskolan Dalarna till ekonom. Och det var under studietiden som idén uppstod genom egna erfarenheter av att jaga böcker. Inför varje kurs var uppmaningen att köpa kurslitteratur, vilket för många studenter är en ansenlig kostnad. Och detta ville de ändra på genom att erbjuda denna streamingtjänst för kurslitteratur i form av e-böcker. Användaren får tillgång till samtliga böcker i biblioteket genom en prenumeration till en fast månadskostnad. 

– Vi har under den senaste tiden jobbat med att bygga plattformen och tekniken för Booksquare samt att vi har träffat bokförlag som ska leverera innehållet till biblioteket. Parallellt med utvecklingen av plattformen arbetar vi med vår egen organisationsutveckling, säger Filip Hedlund.

I uppbyggnadsfasen av företaget har Filip och Simon fått affärscoachning av inkubatorn på Dalarna Science Park. Tillsammans med bl a affärscoachen Thomas Eriksson har de arbetat med ekonomin i bolaget och olika lösningar för att säkerställa att de juridiska delarna är på plats. Även marknadsföring och kommunikation samt kanaler för att nå ut till potentiella kunder är områden som finns med som arbetsområden i inkubatorsprocessen. 

-Booksquare har en idé som ligger bra till i tiden och som adresserar ett tydligt problem. Lösningen går att internationalisera och kommer att bidra till ett lägre klimatavtryck. Dessutom har Booksquare ett väl sammansatt team som kompletterar varandras kompetenser och som har ett stort driv. Det här gillar jag verkligen och jag tror att vi kan vänta oss stordåd från företaget, säger Thomas Eriksson

Bolaget som i nationell media omskrivits som en Spotify för kurslitteratur planerar lansera plattformen under hösten och de har redan identifierat studenter som vill prenumerera på tjänsten. Att snart nå lansering är ett stort steg och Simon och Filip har skaffat sig värdefulla erfarenheter längs vägen. 

-När man startar ett företag är det viktigt med ett brett kontaktnät och där har inkubatorn varit till stor hjälp, menar Filip Hedlund.

De båda företagarna vill gärna dela med sig av tre goda råd till andra entreprenörer eller blivande entreprenörer som går i tankar att starta företag; 

  • Det viktigaste är att ha en bra affärsidé från grunden. 
  • Därefter gäller det att man sätter handling bakom orden. 
  • Och gör verklighet av saken. 

Utveckla din idé

Har du en affärsidé som du vill testa? Oavsett hur långt du har kommit med din idé är du välkommen att delta i denna digitala workshop. Du får träffa en...

Läs mer