I tuffa tider vill flera prata mera

I tuffa tider vill flera prata mera

Tuffa tider både för företag och människor har den rådande Covid-19 pandemin orsakat. Men för företaget Pratamera har trycket ökat; flera väljer att anlita företagets psykologer och psykoterapeuter för att helt enkelt få prata mera. Pratamera har även inlett flera samarbetet och utökat sina tjänster. Företaget är idag med i Dalarna Science Parks inkubatorn och får stöttning i affärsutvecklingen.

Flera söker sig alltså till det falubaserade företaget Pratamera för att få stöd för hälsoångest, oro för arbetslöshet, utarbetning mm. Här finns kvalificerad hjälp att få av legitimerade psykologer och psykoterapeuter men även idrottspsykologer m fl. Det ökade tryck har inneburit att Pratamera har anställt flera och utvecklar samtidigt sina tjänster. Och allt sker digitalt; du som patient kopplar upp dig via dator eller telefon till en plattform och möter där kvalificerad personal. Idag är det cirka 25 anställda som sitter utspridda i hela Sverige men även Tyskland, London och Barcelona. Det är kompetensen på personalen som är det viktiga och inte var hen befinner sig.
– Kvaliteten blir lika bra och var redan ”coronaanpassad” sedan tidigare och det har fungerat utmärkt ända sedan start, menar Patrik Hast, vd och grundare av Pratamera.

Företaget har även växt på senare tid då de valt att inleda flera samarbeten med vårdbolag och även andra onlinetjänster.

Vad har hänt sedan sist?

-Vi har anställt en legitimerad chefspsykolog och det är på gång med expertis inom  medicinsk kunskap så vi kan erbjuda helhetshjälp för psykisk ohälsa; då kan vi se om det finns flera underliggande sjukdomar eller om medicinering behövs. Vi kommer också att lansera en ny tjänst; en digital plattform som är inriktat på helt ny målgrupp – detta kommer det dock mer om efter sommaren.
Vi jobbar med grupper online där vi genom Pratamera kan nå ut till flera samtidigt. Det kan t ex gälla stresshantering, oro, ångest, föräldraskap, sömnproblem etc. Här finns det ett stort intresse, menar Patrik. Du kan här vara mer anonym jämfört med en fysisk grupp på plats; du får chatta med en psykolog men också vara med i gruppföreläsningar och däremellan personlig återkoppling. Det som är en fördel är att du inte ser andra; du kan alltså vara helt anonym men var en del i ett forum där alla kan ta del av tips och råd inom gruppen.

Bygga teamet och strategisk ledningsgrupp

Genom Dalarna Science Parks inkubator får Pratamera just nu stöttning i organisation och ledning; att växa kvantitativt med kvalitet är en utmaning och det gäller att satsa rätt på både personliga egenskaper, ledarskap och inriktning. Patrik Hast har en ledningsgrupp som sätter ut riktlinjer och verksamhetens strategier.

– Psykologisk hälsa är ett av de viktigaste områdena i vårt samhälle, i våra företag och för individen. Inte bara i Sverige utan troligen i hela världen. Sannolikt kommer det att bli ännu viktigare i framtiden. Pratamera har en innovativ plattform för samtal on-line som lämpar sig för fler tjänster. Jag är säker på att vi kommer att få se fler erbjudanden i närtid från Pratamera, säger Jörgen Bond, affärscoach inom Dalarna Science Park

För att hålla ihop de anställda i teamet så samlar Patrik de anställda till en fysisk träff en gång per år;
-Det fungera utmärkt att leda på distans men självklart finns det utmaningar att de anställda ska lära känna varandra och hitta en gemenskap och kultur inom företaget. Det jobbar vi på, menar Patrik.

Framtiden ser ”ljus” ut för Pratamera

Det är verkligen många som vill prata mera och här har man lätt att boka tid; vi har korta ledtider från det att man söker hjälp tills att man får kontakt. Vi vill fortsätta hjälpa människor att förebygga psykisk ohälsa, upptäcka signaler tidigare, bryta mönster och våga ta kontakt.  I den bästa av världar skulle vi vilja avveckla oss själva men verkligheten ser annorlunda ut, psykisk ohälsa ökar och i och med corona kommer detta bli ett än större behov för människor att få snabb och kompetent hjälp.

Vart är ni på väg?

– Vi ska fortsätta utveckla vår digitala verksamhet med kunnig kompetens inom flera ben. Vi vill ligga i framkant och optimera våra erbjudande inom psykisk ohälsa. Förbyggande insatser är viktiga för samhället på flera olika plan, och där har vi en del idéer som förhoppningsvis kan bli aktuellt under hösten.

Patrik skickar med några råd om hur vi själva kan jobba med psykisk hälsa:

  • Prata med någon; sätta ord på dina känslor. Du är inte själv och många drabbas av exempelvis nedstämdhet och – det är normalt!
  • Acceptera dina känslor, fly inte ifrån dem. Skriv gärna vad du känner!

Patrik Hast delar även med sig av några tips om att driva företag:

  1. Finns bra hjälp att få av olika organisationer; ta råd och stöd. Du behöver inte göra allt själv!
  2. Våga satsa framåt, tro på det man gör, våga riska
  3. Teamet är viktigt, tillit, delegera, hitta allas styrkor för att utvecklas optimalt.
  4. Advisory board för att få bra råd till bolagets ledning och ger tydlighet samt struktur.

Jörgen Bond

Affärscoach

073-920 03 60

PRATA MERA FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nya sätt att söka vård växer digitalt. En tjänst som vuxit snabbt. Falubaserade Pratamera erbjuder e-hälsovård för psykisk ohälsa. Här har vd och grundare Patrik Hast hittat ett koncept som...

Läs mer

Utveckla din idé - workshop online

Har du en idé som vill utveckla vidare? Oavsett hur långt du har kommit med din idé är du välkommen att delta i denna digitala workshop där en av våra...

Läs mer

Utveckla din idé - workshop online

Har du en idé som vill utveckla vidare? Oavsett hur långt du har kommit med din idé är du välkommen att delta i denna digitala workshop där en av våra...

Läs mer