Ny strategi för starkare samverkan i Dalarna

Ny strategi för starkare samverkan i Dalarna

Vad är egentligen en Science park?
Namnet Science Park är ett internationellt vedertaget begrepp. En science park är en mötesplats mellan människor, idéer, kunskap och kreativitet som också ofta utgör en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt.

Jag har många gånger fått frågan vilken ”science” det är vi jobbar med. Lika vanligt är det att vår verksamhet blandas samman med ”2047 Science Center”, vars uppdrag är att få barn och unga intresserade av naturvetenskapliga och tekniska ämnen.

Därför är det dags att vi blir ännu tydligare. En Science park är i grunden en samverkansplattform. Vi samarbetar med näringsliv, akademi, organisationer och samhället i stort med ett tydligt syfte – att bidra till en långsiktig tillväxt i hela Dalarna. Med utgångspunkt från de utmaningar eller möjligheter vi har i regionen bidrar vi till att skapa regional attraktivitet, utveckla näringslivet och på så sätt skapa tillväxt.

Som samverkansplattform ska vi fånga upp nya idéer och rörelser för att de ska bli verklighet genom att idébäraren sammanfogas med de resurser som behövs för att generera utveckling. Många av dom här tidiga idéerna landar i projekt hos oss i vår projektarena eller hos vårt företagsutvecklingsteam.

Låt mig berätta om ett exempel från vår verklighet. För en par veckor sedan kom en innovatör till oss, med en väldigt spännande innovation. Det var en innovation som tre olika högskolor och universitet också tror på och visat intresse för. Det är en idé som kan vara med och förändra energiförsörjningen för all framtid. Vi hoppas därför att det projekt vi gemensamt formerar nu kommer att bli verklighet, för tänk om vi i Dalarna kan vara en viktig del i att minska koldioxidutsläppen via en helt ny innovation.

Vi som Science Park arbetar också med att utveckla nya och befintliga företag via väl genomarbetade processer. Den senaste tiden har våra inkubatorbolag nått stora framsteg och rönt spännande framgångar både nationellt och internationellt. Jag blev väldigt stolt när jag förra veckan öppnade Dagens industri och läste om Linnea Falklinger med företaget Casamansea som har lanserat ett naturligt växtbaserat cashewkött på Hemköp, Willys och Urban Deli. Idén till företaget är oerhört intressant vilket går att läsa om på (läs mer här). Idag sysselsätter företaget kvinnor i Afrika som tack vare Casamansea får ett jobb, en lön och en möjlighet att sätta sina barn i skolan.

Vi har också fått se Faisa Gure (läs mer här)  ta emot pris som årets unga idé, ett pris som delas ut med pompa och ståt i Blå hallen i Stockholms stadshus, av organisationen Företagarna. Faisas företag, QC Renewable Energy, är också sprunget ur vår inkubator och har landat en affär i Somaliland där hennes system gör att solenergi omvandlas till ljus i lyktstolpar, vilket skapar trygghet för kvinnor och barn kvälls- och nattetid.

Båda dessa kvinnor bidrar via sina företag på många sätt till FN’s globala hållbarhetsmål Agenda 2030. Underbart bra tycker vi!

Ny strategi framåt

Styrelsen för Dalarna Science Park har antagit en ny strategi för vår verksamhet. Kortfattat innebär den nya strategin att vårt uppdrag som samverkansplattform stärks. Som hela Dalarnas innovationsarena ser vi fram emot att äntligen kunna resa runt i regionen och träffa lokala representanter som tillsammans med oss bidrar till den regionala tillväxten. När restriktionerna nu lättat kommer vi att dammsuga Dalarna på innovationer som inte bara ska skapa jobb och tillväxt utan också sätta Dalarna på den internationella kartan. Vår nya strategi gör det möjligt att fokusera våra insatser där vi gör mest skillnad; att driva prioriterade utvecklingsprojekt via vår projektarena, stötta start-ups och befintliga företag till ökad innovation, tydligare hållbarhetsarbete och ökad internationalisering via vårt team som jobbar med företagsutveckling. Samtliga parametrar är extremt viktiga för Dalarna, Sverige och världen!

En projektarena med projekt- och utvecklingsledare samt ett team för företagsutveckling är två viktiga delar vi erbjuder Dalarna, men glöm inte att vi är en mötespunkt också. Vi tror att möten mellan människor förändrar världen. Så ta med dig jobbet eller studierna till Dalarna Science Park. Här finns plats att sitta och jobba eller studera. När du väl är här, var inte rädd att knyta nya kontakter. Vi vill höra dig berätta om dina tankar och idéer!

Du är alltid välkommen till oss!

Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park