Vi tar världen till Dalarna genom internationella projekt

Vi tar världen till Dalarna genom internationella projekt

Ett sätt att öka möjligheter för internationalisering för Dalarnas företag är att knyta kontakter och öka möjligheten till samarbete och kunskapsutbyte mellan olika länder.

Hos oss på Dalarna Science Park pågår i stort sett alltid något eller några internationella projekt som syftar till att skapa nya möjligheter för Dalarna och de företag som finns här. De internationella projekten bidrar ofta till ett högre syfte som gagnar både internationalisering, hållbarhet och innovationskraften i Dalarna.

Grön och cirkulär industri

Dalarna Science Park startade under hösten upp etableringen av en industriaccelerator. Syftet är att industriacceleratorns första initiativ ska handla om att skapa helt nya produkter av befintliga restprodukter från Dalarnas många industrier. Industriacceleratorn ska därmed bidra till målet att attrahera både nationella och internationella startups till Dalarna. Dessa startups ska ha idéerna och lösningarna på hur avfallet från våra befintliga tillverkande industrier kan cirkuleras.

Stärkt position

Det innebär att kostnader förknippade med industrins restströmmar i stället kan omvandlas till intäkter och framför allt bidra till en utvecklad cirkulär affär – både för industrin och startup-bolagen.

På så sätt bidrar dessa bolag, både industrin och startup-bolagen, till ett hållbarare Dalarna. Samtidigt stärker Dalarna sin position som plats för utveckling av en hållbar och cirkulär industri. Något som kan vara vägen för att också kunna fortsätta locka fler innovativa individer och bolag till regionen. Från både när och fjärran.

Konkreta lösningar framåt

Industriacceleratorn drivs idag framför allt av tre dedikerade personer från Dalarna Science Park; en projektledare, en hållbarhetsstrateg samt en affärscoach tillika innovationsledare. Dessa inleder arbetet med att kartlägga tillgängliga industriella restströmmar i regionen.

– Jag jobbar med vår industriaccelerator som har målet att attrahera startups till regionen. Startups med idéer och innovativa lösningar för hur vi kan cirkulera avfallet från vår tillverkande industri. Det känns fantastiskt att vara med om att stärka Dalarnas innovationskraft och uppleva startup-bolagens otroliga engagemang att våga satsa framåt och samtidigt vara öppna för att arbeta på helt nya och hållbara sätt, säger Cecilia Carter, projektledare för Industriacceleratorn.

Matchning centralt

När restströmmarna är identifierade gäller det att matcha industribolagen med innovativa och cirkulära lösningar framtagna av innovatörer någonstans i världen. Det är här jakten på lämpliga startups-företag startar. Sökningen görs både regionalt, nationellt och internationellt. En ytterligare målsättning, utöver att hitta effektiva lösningar att återanvända industrirester, är att locka innovatörerna till Sverige, om de inte redan idag är verksamma i landet. Långsiktigt är målet även att de som ingår i arbetet kommer från andra delar av landet eller världen ska se en framtida marknad i Dalarna och därför vilja flytta sin verksamhet till regionen.

Framgångsfaktorer och utmaningar

Industriacceleratorn ser flera viktiga och avgörande framgångsfaktorer med projektet kring restströmmarna. Dessa framgångsfaktorer är lika mycket utmaningar framåt. Den mest betydelsefulla faktorn är om det finns tillräckligt med restströmmar som lönar sig att bearbeta vidare. Lika viktigt är det att det finns entreprenörer och innovatörer någonstans i världen som har hållbara lösningar för just dessa restströmmar. Det kommer att bli avgörande för framgången. En annan central del av framgången blir givetvis att både industriföretagen
och startup-bolagen har möjlighet att ta sig tiden det krävs för att genomgå acceleratorprogrammet tillsammans.

I Industriacceleratorn arbetar

Porträttbild på en kvinna.
Cecilia Carter
Maria Edling Hansson
Erik Tosterud

Maria Edling Hansson

Projektledare

076-109 64 40

Erik Tosterud

Affärsutvecklare

076-341 08 38