Pratamera lanserar unikt träningsprogram

Pratamera lanserar unikt träningsprogram

I dagarna lanseras Pratamera Sport, ett mentalt träningsprogram för idrottare som vill maximera sin potential på ett hållbart och hälsosamt sätt. Bakom programmet står Patrik Hast, falubo och vd för företaget Pratamera Sverige AB, men också idrottsfantast vad gäller både fotboll, e-sport och mountainbike. Pratamera ingår i Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprogram och får coaching i utveckling av bolaget.

”I idrottssverige har det länge saknats ett alternativ för mental träning som är seriöst och bygger på vetenskapligt förankrade metoder”, menar Patrik. ”Med Pratamera Sport gör vi den senaste forskningen tillgänglig för alla idrottare som vill kunna prestera på topp och samtidigt må bra i sin idrottssatsning, oavsett om de är juniorer, motionärer eller elitidrottare på högsta nivå”.

Acceptans istället för kontroll

Innehållet i programmet bygger på en vidareutveckling av Kognitiv beteendeterapi som kallas ACT (Acceptance and Committment therapy), en metod som går ut på att acceptera känslor, tankar och nervositet som dyker upp i mentalt tuffa, utmanande situationer istället för att försöka kontrollera eller mota bort dem.

”I programmet får varje deltagare bygga sin egen personliga tuffhetsmodell, som de sedan har med sig på sina träningspass och tävlingar där de övar upp sin fokusförmåga och tränar på att utföra de beteenden som de identifierat som nyckeln till optimerad prestation”, förklarar Patrik.

”Man får också hjälp att hitta hållbara strategier och verktyg så att man kan prestera på topp här och nu, samtidigt som man förhåller sig till prestation på ett långsiktigt hälsosamt sätt”.

Mental träning i fickan

Att programmet är digitalt, d.v.s. tillgängligt via dator, surfplatta eller smartphone, var en av grundidéerna med programmet.

”På så vis kan man, oavsett var man bor, ha tillgång till programmet. För idrottare är det kanske extra viktigt att kunna ha med sig sitt mentala träningsupplägg i fickan, eftersom många ofta är på resande fot i samband med träningsläger och tävlingar”, menar Patrik.

De som väljer att gå programmet med stöd av någon av Pratamera Sports idrottspsykologer har även den kontakten via chatt eller videosamtal – en kontakt som många idrottare, utan den digitala tillgängligheten, annars inte har varken den geografiska eller ekonomiska möjligheten till.

Även om Pratamera Sport föddes och har utvecklats i Falun, så satsar Patrik och hans team på att programmet ska nå ut både nationellt och så småningom även internationellt.

”Vi har redan deltagare från olika orter i Sverige, idrottsklasser på gymnasieinriktningar, enskilda elitidrottare och lag som i klubbens regi gör denna satsning. Det är fantastiskt att se hur fler och fler inser att den mentala träningen är lika viktig som den fysiska och vi är superstolta över att kunna sprida kunskap och metoder som verkligen fungerar!” avslutar Patrik.

Vill du veta mer om Pratamera Sport eller kontakt; www.pratamerasport.nu  och mail  hej@pratamerasport.nu

 

PRATA MERA FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nya sätt att söka vård växer digitalt. En tjänst som vuxit snabbt. Falubaserade Pratamera erbjuder e-hälsovård för psykisk ohälsa. Här har vd och grundare Patrik Hast hittat ett koncept som...

Läs mer

I tuffa tider vill flera prata mera

Tuffa tider både för företag och människor har Covid-19 pandemin orsakat. Men för företaget Pratamera har trycket ökat; flera väljer att anlita företagets psykologer och psykoterapeuter för att prata mera....

Läs mer

Victoria Ställberg

Chef Företagsutveckling

070-671 04 51