Pratamera siktar mot stjärnorna!

Pratamera siktar mot stjärnorna!

Företaget Pratamera Sverige AB som erbjuder e-hälsovård för psykisk ohälsa har under pandemin accelererat. Från att vd Patrik Hast ensam startade bolaget på hösten 2016 till att idag var ca 45 personer! Genom inkubatorn får de råd och stöttning i utvecklingen av företaget. Och nu är Pratamera nominerade till Stjärngalan 2020 som ”Årets Nyföretagare”.

Hur har hösten varit med Coronapandemins utmaningar?

-Ja, det är många som sökt sig till Pratamera under 2020 men vi vet inte om pandemin i sig ökat den psykisk ohälsan eller inte, däremot har det förvärrat situationen för dem med redan pågående psykisk ohälsa. Det man kan tänka sig att pandemin bidragit till är bl. a ökad oro, ensamhet, arbetslöshet, våld i hemmen, relationsbesvär etc. Här har vi fyllt en viktig funktion för att hjälpa till men det har inneburit också att Pratamera har vuxit snabbt och kraftigt, nästan så vi har växtvärk.

Hur fungerar det digitalt?

-Vi har tagit emot fler patienter och har tredubblat antalet mot tidigare. Pandemin har påskyndat digitaliseringen och normaliseringen; tröskeln är inte alls lika hög att kontakta vården och söka hjälp fysiskt som att göra det digitalt. Vilket förstås är väldigt positivt för människor med psykisk ohälsa där snabb hjälp en är en viktig faktor för att både förebygga och tidigt minska psykiskt lidande.

Tillväxt i bolaget

Patrik Hast startade Pratamera som enskild firma hösten 2016 då han var pappaledig och hemma med sonen som idag är snart 5 år.  Han accelererade under våren 2017 med att anställa ett par psykologer/terapeuter och bildade sedan aktiebolag 2018.

– För ett år sedan var vi runt 7–10 anställda och konsulter och nu jobbar ca 45 i företaget. Och de finns spridda över hela Sverige och till och med internationellt. I vår digitala värld spelar det ingen roll var kompetensen finns, tvärtom är det till och med lättare att rekrytera utan geografiska begränsningar.

-Företaget har växt utan att ta in externt kapital och tanken är att fortsätta så, som det ser ut idag, fortsätter Patrik.  Det är inte helt klart än men det ser ut som vi kommer ha tredubblat omsättningen sedan start.

Hur ser teamet ut i företaget nu?

– Vi har en ledningsgrupp som är under uppbyggnad med en ny verksamhetschef på väg in samt en styrelse som arbetar aktivt. Utmaningen är att vi växt snabbt! Vi vill växa organiskt av egen kraft och helst inte ta in riskkapital. Vi har jobbat framåt men ibland haltar det och det kan ge växtvärk. Vi hinner inte alltid zooma ut och reflektera. Men vi har fått bra råd genom inkubatorns affärscoacher som gett oss värdefullt stöd. Det känns superviktig att få coachning i en tillväxtresa och vi går förstås på vissa nitar ibland, men klarar pareringarna bra med deras kompetens och erfarenhet.

Vi vässar strategier just nu och fokuserar framåt, gör omvärldsbevakning, analyser och samlar fakta för att ta rätt kliv framåt för oss – kanske internationellt. Men vi kommer alltid ha hjärtat kvar i Falun även om vi internationaliserar vårt företag, menar Patrik.

-Som affärscoach för Pratamera så anser jag att företagets strategi ligger helt rätt i tiden, säger Karin Burgaz. Det är en glädje att få arbeta med ett företag och en entreprenör som kännetecknas av driv, mod och jordnära ledarskap. Den kombinationen skapar förutsättningar för den starka tillväxtresa som Pratamera gör och kommer att fortsätta göra de närmsta åren.

Tidigare har du berättat om er nya ”tjänst med idrottspsykologi och mental träning”. Hur har det gått?

-Under hösten släppte vi en ny tjänst som riktar sig mot idrottare där vi har fokus på psykisk hälsa och mental träning. Här har vi i första hand vänt oss till skolor och då specifikt idrottsutbildningar, men arbetet där har försvårats av pandemin. Just nu har vi några skolor är på väg in och responsen har varit bra då vi har hela perspektivet från psykisk hälsa till mental träning och vi har pilotprojekt som pågår.

Pratamera har fokus på att fortsätta sin digitala verksamhet men har också planer på att öppna fysiska mottagningar, den första troligtvis i Falun. Som det är nu arbetar alla anställda från egna kontor, hemmakontor eller miljöer. Patrik sitter t. ex i en egen stuga på gården intill familjens villa i Falun.

Du är nominerad till Stjärngalan som årets nyföretagare 2020! Grattis!

Patrik Hast har nominerats till Stjärngalan i kategorin Årets Nyföretagare för bland annat företagets kraftiga tillväxt med följande nominering;

”En enastående tillväxt och förnyelse, med ett modernt arbetssätt i ett tidlöst nu växande behov – psykisk ohälsa. Patrik Hasts framgång som företagare bygger på grundläggande goda humana värderingar och en mycket genomtänkt affärsstrategi. Vi kommer att höra mer om och av Pratamera under Patriks lysande entreprenörskap.”

-Fina ord och roligt, fantastiskt att vi är nominerade. Det är jättemånga personer som är inblandade och vi är ett helt team bakom företaget. Alla funktioner är viktiga och behövs för att hela företaget ska fungera. Personalen är ryggraden! Och jag tänker att detta är vår gemensamma nominering.

Ett råd till andra företag, från Patrik Hast, är att värna om sin personal; det är personalen som driver verksamheten och verkställer! Så ta hand om personalen och få dem nöjda och delaktiga.

Vad händer framåt för Pratamera?

Vi har anställt en läkare för ett helhetsgrepp inom psykisk ohälsa, då det kan vara en komplex sjukdomsbild. Även om läkaren tar emot digitalt så kan man genomföra provtagning via utlämningsställning som sedan bedöms och behandlas. Att även ha med en fysioterapeut i teamet skulle kunna vara ytterligare en utveckling.

Hjärtat finns i Falun för Pratamera och man siktar framåt mot stjärnorna!

Pratamera lanserar unikt träningsprogram

I dagarna lanseras Pratamera Sport, ett mentalt träningsprogram för idrottare som vill maximera sin potential på ett hållbart och hälsosamt sätt. Bakom programmet står Patrik Hast, falubo och vd för...

Läs mer

PRATA MERA FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nya sätt att söka vård växer digitalt. En tjänst som vuxit snabbt. Falubaserade Pratamera erbjuder e-hälsovård för psykisk ohälsa. Här har vd och grundare Patrik Hast hittat ett koncept som...

Läs mer

I tuffa tider vill flera prata mera

Tuffa tider både för företag och människor har Covid-19 pandemin orsakat. Men för företaget Pratamera har trycket ökat; flera väljer att anlita företagets psykologer och psykoterapeuter för att prata mera....

Läs mer

Utveckla din idé

Har du en idé som vill utveckla vidare? Oavsett hur långt du har kommit med din idé är du välkommen att delta i denna digitala workshop där en av våra...

Läs mer